• 27/02/2024

Molse erfgoedwandeling en tentoonstelling in Boulevardpark

MOL – Ook in de gemeente Mol duikt men in het cultureel erfgoed met de erfgoedwandeling ‘PEERikelen in Mol’. Je kan je gratis deelnemen van zaterdag 24 april tot en met dinsdag 31 augustus. Maak je borst nat en ontdek het verhaal rond peer Doyen Dillen. De wandeling is vijf kilometer lang. Open de Erfgoedapp op je gsm en ga op ontdekking.
Waarom wordt een perenvariëteit uit de collectie van Jean Baptist van Mons naar Mollenaar Vincent Hendrik Dillen genoemd? Je vertrekt aan parking De Nete, Rivierstraat 8 (eerste punt Markt 32). De route is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens en is gratis.
Halfweg de wandeling kom je door het Boulevardpark waar je nog tot 31 augustus de foto-expo ‘Circle of Life’ kan bekijken. Ook deze expo past in de Erfgoeddag. De expo start aan de ingang van de Collegestraat. Je vindt er tientallen panelen met foto’s over de kringloop van het leven, gemaakt door leden van de Fotoclub ISO-2400 Mol. Aanvullend krijg je meer informatie over enkele historische feiten over deze oude begraafplaats. Als toemaatje verwent het Mols Poëzie Atelier je met enkele mooie gedichten. ‘Circle of Life’ is een initiatief van Fotoclub ISO-2400 in samenwerking met de Kamer voor Heemkunde, Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG), het Mols Poëzie Atelier, de dienst erfgoed en k.ERF. De toegang is gratis.
Vorig jaar organiseerde de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) voor de 41ste keer een wedstrijd rond recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties in Vlaanderen. Ook de gemeente Mol nam hieraan deel. Binnen de categorie ‘Gemeente in bloei’ won men één bloemensymbool (zie foto). Deze award heeft men te danken aan het duurzaam transformeren van een aantal perkjes. Het bord met het bloemensymbool krijgt een eervol plaatsje aan de ingang van ’t Getouw. Ook de komende jaren neemt Mol deel aan de wedstrijd. Doel is ooit tot ‘Bloemengemeente’ verkozen te worden om mee te kunnen doen aan de prestigieuze Europese groenwedstrijd Entente Florale Europe.
In 2019 werden een aantal perkjes opnieuw aangeplant. De nieuwe beplanting zorgt voor meer groen in de gehuchten. Ook de ecologie en biodiversiteit varen er wel bij. Bovendien zullen bijen en vlinders er makkelijker warmte en voedsel vinden. De plantjes werden dicht bij elkaar gezet zodat de perken sneller dichtgegroeid zijn en onkruid geen kans krijgt. Ook de komende jaren zullen er jaarlijks een aantal perken duurzaam getransformeerd worden. Volgende perkjes werden opnieuw aangeplant: Ovonde Achterbos, Schaapsbeemden, Slachthuisstraat/Meerhoutsebaan, St.-Jozefslaan/Tennislaan en Vinkenstraat/Leeuwerikstraat.
Op woensdag 28 april start de dienst jeugd en sport opnieuw met wekelijkse lessen sportkriebels voor kleuters en multimove. De uren zijn gewijzigd. Inschrijven kan online vanaf morgen (18 uur) via www.gemeentemol.be/sport > online inschrijven sportactiviteiten. Wie niet online kan inschrijven, maakt een afspraak via 014 33 05 10 of sportactiviteiten@gemeentemol.be. (EM / Op de foto Frederik Loy (CD&V), schepen van milieu- Foto Gemeente Mol)
 
 
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten