• 30/09/2023

Mol: wandelpad in De Maat afgesloten, twee openbare onderzoeken

MOL – In natuurgebied De Maat in Mol is het wandelpad tussen knooppunt 55 en 54 tijdelijk afgesloten voor natuurbeheerwerken. Voor twee à drie weken is er een kleine omleiding aangeduid door Toerisme Provincie Antwerpen en dienst toerisme. De werken gebeuren in opdracht van Natuurpunt om een historische vloeiweide te herstellen.

Hans De Groof (N-VA), schepen voor natuurgebieden: ‘Het open weiland wordt met deze werken in zijn historische staat hersteld. Ook de aanwezige stuwen en grachten worden opgewaardeerd. Het wandelpad zal er even modderig bijliggen, maar nadien zal snel de vroegere bloemenrijkdom van dit bevloeiingsgrasland terugkeren.’

Natuurgebied De Maat bestaat grotendeels uit historische ‘wateringen’. Via een ingenieus grachten- en stuwensysteem konden landbouwers water vanuit het kanaal over de graslanden vloeien. Zo kregen ze betere kwaliteit hooi. Van groot belang in de tijd dat paarden nog de machines waren en hooi de brandstof van de landbouw en economie. Ook voor de natuur veranderde er heel wat, het kanaalwater bracht verschillende zeldzame plantensoorten met zich mee.

Tot in de jaren ’80 werd deze vloeiweide nog op die manier beheerd, maar verval van de stuwen leidde tot het stoppen van de bevloeiing. Met deze inrichtingswerken kan men de bevloeiing hervatten en krijgen de laatste exemplaren van deze bijzondere bloemen terug de kans om zich over het hele grasland uit te breiden. Dit natuurherstel gebeurt via Project Subsidie Natuur van de Vlaamse Overheid met steun van het ELFPO in opdracht van Natuurpunt.

Van vrijdag 26 maart tot en met zaterdag 24 april loopt er een openbaar onderzoek naar de bouw en exploitatie van de RECUMO-installatie op de nucleaire site van SCK CEN. In die installatie zuivert het onderzoekscentrum de radioactieve restanten afkomstig van de productie van medische radio-isotopen. Deze radio-isotopen zijn onmisbaar in de strijd tegen kanker en andere ziekten.

De RECUMO-installatie is essentieel om de wereldwijde bevoorrading van deze radio-isotopen te garanderen. Het openbaar onderzoek is een belangrijke stap in het verkrijgen van de nodige vergunningen. Iedereen kan het dossier op afspraak inkijken op de milieudienst of de dienst ruimtelijke ordening in ’t Getouw. Je kan het dossier ook online raadplegen op de website van FANC en het omgevingsloket van Vlaanderen. Alle geïnteresseerden zijn op donderdag 1 april om 19 uur welkom op een online infoavond. Je kan de infoavond bekijken via www.gemeentemol.be/recumo (link nu nog niet actief).

Nog tot en met 22 april loopt een openbaar onderzoek naar een nieuw bouwproject in de Kapellestraat (zie afbeelding). Een eerdere aanvraag voor de realisatie van een project met zestien appartementen werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen en – tijdens de beroepsprocedure – door de deputatie van de provincie Antwerpen. In de huidige aanvraag is sprake van elf appartementen langs de Kapellestraat en twee gekoppelde eengezinswoningen in de Tulpenstraat. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten