• 18/05/2024

Mol: 37 500 euro voor overstromingsramp, nieuwe zebrapaden aan scholen

MOL -Het gemeentebestuur van Mol heeft de intentie om 37 500 euro financiële noodhulp vrij te maken voor de overstromingsramp. Naast een donatie aan het Rode Kruis voor steun binnen België, voorziet men een financiële bijdrage voor de voormalige Duitse zustergemeente Kall.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘Een bedrag van 37 500 euro stemt afgerond overeen met één euro per inwoner. Van dit totaalbedrag willen we 25 000 euro storten op het rekeningnummer van het Rode Kruis. Zij organiseren de hulpverlening in ons land en zullen de financiële middelen de komende weken en maanden inzetten waar nodig. De overige 12 500 euro maken we over aan onze voormalige Duitse zustergemeente Kall. Als dorp in het Eifelgebergte werden ook zij bijzonder zwaar getroffen. Duitse media spreken voor Kall over drie doden, vele gewonden en honderden ondergelopen woningen. Ook de elektriciteits- en watervoorzieningen werden zwaar getroffen. Volgens burgemeester Hermann-Josef Esser zal het nog vele jaren duren vooraleer alle schade hersteld is. Het recente beëindigen van de officiële stedenband betekent absoluut niet dat onze solidariteit en vriendschap stopt. Met dit bedrag hopen we een bescheiden steentje te kunnen bijdragen voor de snelle heropbouw van dit Duitse dorp. Eerder maakten we al via een officieel schrijven ons medeleven over aan het gemeentebestuur van Kall.’

Vanaf aanstaande maandag 9 augustus werkt een externe firma verder aan het aanbrengen van speciale zebrapaden aan elke schoolomgeving. In 2020 kwamen al vier scholen aan bod, dit jaar rondt de aannemer het werk af door ook aan de andere scholen opvallende zebrapaden te plaatsen. Voor de kleuter- en lagere scholen gaat het over zebrapaden met een opvallende zebra. Aan de secundaire scholen vind je de boodschap ‘graag traag’ terug. Deze in het oog springende zebrapaden moeten de zichtbaarheid van de oversteekplaatsen aan de scholen verhogen en de verkeersveiligheid verbeteren. De exacte timing hangt af van het weer.

Andreas Verbeke (N-VA), schepen van mobiliteit: ‘De zebrapaden worden door een externe firma in kunststof (thermoplast) op de rijbaan aangebracht. De witte lijnen steken fel af tegen een helgroene ondergrond. Het zebrapad wordt aan beide kanten geflankeerd door leuke afbeeldingen van een zebra, of de woorden ‘graag traag’. Eerst brengt de firma het groene ondervlak aan, nadien volgen op elke locatie de beelden.’

Momenteel ligt er al een opvallend zebrapad bij ’t Egeltje Achterbos, Mozawiek Ezaart, Schooltje van de Hei Heidehuizen en Sint-Jan Berchmanscollege Centrum. Vanaf 9 augustus komen deze scholen aan de beurt: Kleuterschool Rozenberg Rijpad, t Scholeke Singellaan, De Toren Achterbos, Stapsteen Sluis, Alles Kids Gompel, Rozenberg Centrum, Het Schrijvertje Centrum, Basisschool Wezel, Europese school, Campus Sint-Jan Berchmans, Campus Sint-Paulus, Campus Het Spoor, Klim-op, Ginderbuiten, De Zandloper, Rauw en Millekemol Millegem. Campus Rozenberg en Sint-Lutgardis komen aan bod als de geplande werken voor heraanleg Centrum West achter de rug zijn. Aan de scholen waar geen zebrapad kan worden aangelegd, wordt enkel het groene vlak met de tekening aangebracht op de meest aangewezen plaats. Als alles volgens plan verloopt, heeft elke school in september een opvallend zebrapad. De werken kunnen enkel bij gunstige weersomstandigheden doorgaan. Het moet volledig droog zijn om de werken uit te voeren. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten