• 14/06/2024

Mogelijke PFAS-vervuiling in Lier, dra MOOOV-festival, hondenpaasfeest Edegem

LIER – In het licht van de PFAS-problematiek, onderzoekt de OVAM op een aantal sites in Vlaanderen of er sprake is van PFAS-verontreiniging. De Vlaamse overheid lanceerde een nieuwe interactieve kaart met plaatsen in Vlaanderen met een mogelijke PFAS-vervuiling. Ze breidden de al bekende locaties uit op basis van een recent onderzoeksrapport.

In afwachting van een bodemonderzoek legde de Vlaamse overheid zogenaamde no regret-maatregelen in een zone van 100 meter rondom deze sites op. Deze maatregelen moeten voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan PFOS/PFAS. Volgens deze interactieve kaart van Vlaanderen zouden deze tijdelijke voorzorgsmaatregelen ook van toepassing zijn op drie locaties in Lier. Zo wil de Vlaamse overheid onder meer extra voorzichtig zijn met locaties van oefenterreinen van de brandweer of plaatsen waar vroeger een grote industriële brand heeft gewoed omdat er op deze terreinen in het verleden wellicht veel PFAS-houdend blusschuim gebruikt werd. Voor Lier gaat het om Mechelsesteenweg 303, Hoogveldweg 97 en Boomlaarstraat 226. De stad zal betrokken bewoners en bedrijven op de hoogte brengen van de maatregelen die gelden op hun percelen.

Gespreid over bijna twee weken bundelt MOOOV een stevig pakket films vanuit alle hoeken van de wereld tot een festival. Deze editie van het MOOOV Filmfestival vindt plaats van dinsdag 19 april tot zondag 1 mei in  CC Vredeberg en Cinema Varietes in Lier.

MOOOV toont films uit de hele wereld en selecteerde ook dit jaar films voor zowel de fervente filmfanaat als de toevallige bezoeker, voor zowel de oudere kijker als het jonge publiek. Ontdek de meest bijzondere verhalen. Kom met je (klein)kinderen van een familiefilm genieten. Voel je deel van de jury terwijl je met de andere juryleden de competitiefilms aanschouwt. Laat je verrassen door films uit minder evidente filmlanden. Kijk eens een aangrijpende animatiefilm of een actuele documentaire. Er is zoveel te zien op het filmfestival. Er valt zoveel te beleven. Er zijn zoveel ontmoetingen. Hier is iedereen filmliefhebber. Info en tickets: https://www.lierscultuurcentrum.be/mooovfilmfestival.

‘Honden hebben ook recht op een paasfeest’. Dat vindt althans Lana Provoost uit Duffel. Met goedkeuring van het lokaal bestuur Edegem organiseert ze op zondag 17 april op de hondenwei van de Donk ‘Paweieren snuffelen’. Burgemeester Koen Metsu (N-VA), bevoegd voor dierenwelzijn: ‘Een originele activiteit als deze, op maat van viervoeters en hun Edegemse baasjes is niet alleen heel leuk, Lana steunt er ook nog eens de dieren in Oekraïne mee.’

Lana Provoost, eigenares van het eerste Belgische hondenrestaurant en van Secret Beauty Boutique aan de Spoorweglaan iun Wilrijk, tovert op paaszondag 17 april de hondenwei van Fort 5 ter hoogte van Donk 24 om tot een Pawei. ‘Maar dan wel één voor honden. Hondenbaasjes krijgen een paasmandje en de viervoeter start zijn speurtocht naar versgemaakte paaseieren in onze paasbomen. De toegang is gratis, maar bij ons spaarhaas kan je wel ons goede doel steunen. Met de opbrengst hopen we zoveel mogelijk honden- en kattenvoeding aan te schaffen voor de dieren in Oekraïne. Om de beleving extra fijn te maken is er ook een cocktailbar, kunnen kindjes échte paaseieren zoeken en kan je snuisteren op het hondenmarktjes naar toffe hondenspullen.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten