• 24/06/2024

Minstens twee jaar geen tramverkeer meer in centrum van Hoboken

HOBOKEN – De trambediening door lijn 4 op de Antwerpsesteenweg in Hoboken stopt vanaf zaterdag 1 juli. Pendelbussen nemen vanaf dan het traject Lelieplaats-Zwaantjes over. De Lijn neemt deze maatregel in afwachting van de integrale heraanleg van de tramsporen.

Door jarenlange structurele onderinvesteringen zijn de tramsporen op de Antwerpsesteenweg op het einde van hun levensduur, en dringend aan vernieuwing toe. Om die reden rijdt tramlijn 4 sinds mei 2022 aan een lagere snelheid van tien kilometer per uur op het traject tussen Zwaantjes en de Steynstraat op de Antwerpsesteenweg. De snelheidsaanpassing resulteerde naderhand in een alternatieve dienstverlening waarbij tijdens de spitsuren aan een lagere frequentie werd gereden om de betrouwbaarheid van de dienstverlening te garanderen. Deze regel zou van kracht blijven totdat de sporen vernieuwd zouden zijn. Wanneer de geplande vernieuwing van de tramsporen kan starten, staat voorlopig nog niet vast. De riolering onder de tramsporen is immers eveneens aan een grondige vernieuwing toe. Om de hinder van deze grootschalige werken zoveel mogelijk te beperken, is het wenselijk dat ze gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd.

Door de verdere degradatie van de sporen kiest De Lijn er uit voorzorg voor om vanaf 1 juli te stoppen met de trambediening op het traject Lelieplaats-Zwaantjes. Dit trajectgedeelte zal vanaf dan worden bediend door pendelbussen. De pendelbussen rijden van de Julius De Geyterstraat, De bruynlaan, Antwerpsesteenweg, Kioskplaats naar de Lelieplaats. In de andere richting rijden de pendelbus van Hoboken Lelieplaats via Oudestraat, Antwerpsesteenweg, De Bruynlaan naar de Julius De Geyterstraat. Deze pendelbussen zullen rijden met een frequentie van vijftien minuten, en bovendien kunnen de pendelbussen sneller rijden dan de tram nu. Tijdens de zomermaanden zal deze frequentie worden  geëvalueerd. Indien nodig zullen er aanpassingen worden voorzien tegen begin september. De pendelbussen zullen van de Lelieplaats naar de Zwaantjes rijden, en halteren ter hoogte van de bestaande tramhalten. Reizigers van en naar de Lelieplaats moeten een extra overstap maken van de pendelbus op de tram aan de Zwaantjes, of omgekeerd, maar met deze maatregel garandeert De Lijn wel het openbaar vervoer van de Hobokenaars.

Trams 2 en 4 blijven alleszins tot aan de Zwaantjes rijden. Aan de Zwaantjes kunnen de reizigers overstappen op zowel tramlijn 2 (Zwaantjes – Olympiade – Centraal Station – Sportpaleis – Merksem) als op tramlijn 4 (Zwaantjes – Zuidstation – Groenplaats – Nationale Bank – Berchem Station). Beide lijnen zullen hier hun eindpunt nemen. Bovendien passeert ook tram 10 (Schoonselhof – Zwaantjes – Zuidstation – Leien – Centraal Station – Deurne – Wijnegem) aan de Zwaantjes. Ook de buslijnen 290/295 komen hier langs. In Hoboken centrum passeren bovendien de buslijnen 13/14, 33, 140/141 en 298, die voor langere afstanden een alternatief voor een verplaatsing naar Hoboken kunnen zijn. Eens de tramsporen op de Antwerpsesteenweg vernieuwd zullen zijn, vermoedelijk in 2025, zal de gebruikelijke bediening door de lijnen 2 en 4 kunnen worden hervat. (EM / Foto De Lijn)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten