• 24/05/2024

Minister Weyts weigert erkenning van ZALMschool in Mechelen

MECHELEN – De ZALMschool aan het Douaneplein in Mechelen krijgt geen erkenning van de Vlaamse Overheid. Dat heeft Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs, beslist op basis van een erg negatief rapport van de Onderwijsinspectie.

Zo besteedt de school onvoldoende aandacht aan wiskunde, wetenschappen, technologie en STEM, wordt er geen taalscreening afgenomen bij leerlingen die voor het eerst instromen en schieten de onderwijsinfrastructuur en de leermiddelen te kort.

De leerlingen kunnen dit schooljaar nog afronden in de ZALMschool, maar moeten daarna op zoek naar een erkende school. De Vlaamse Overheid en het Lokaal Overlegplatform Mechelen werken samen om voor iedere leerling een plaats te vinden.

Weyts: ‘Het is de eerste keer dat we deze beslissing moeten nemen, maar het rapport van de Onderwijsinspectie was duidelijk. We doen geen toegevingen als het gaat over onderwijskwaliteit.’

De ZALMschool in Mechelen biedt sinds dit schooljaar (2021-2022) secundair onderwijs aan. De school kreeg in augustus 2021 een voorlopige erkenning en subsidiëring onder voorbehoud van een volwaardig erkenningsonderzoek. De Vlaamse Onderwijsinspectie stelde een grondig onderzoek in en ging in februari 2022 ook drie dagen op bezoek in de ZALMschool.

Minister Weyts heeft nu beslist dat de ZALMschool geen erkenning krijgt. Het rapport van de Onderwijsinspectie was immers negatief over zowat de hele lijn. De onderwijskwaliteit voldoet niet. Zo besteedt de school onvoldoende aandacht aan wiskunde, wetenschappen, technologie en STEM.

Er is te weinig leerlingenbegeleiding: de school heeft bijvoorbeeld geen leerlingenvolgsysteem dat een actueel beeld geeft van de vorderingen die de leerlingen maken. Er wordt geen taalscreening afgenomen bij de eerstejaars, wat nochtans verplicht is.

De school kampt bovendien met structurele problemen, zoals een tekort aan gekwalificeerde leerkrachten, veel personeelsverloop, een gebrek aan interne organisatie en ontoereikende infrastructuur en leermiddelen om bijvoorbeeld wetenschappen en technologie te onderwijzen.

Het is de eerste keer dat een school voor secundair onderwijs na het verkrijgen van een voorlopige erkenning toch geen definitieve erkenning krijgt.

Weyts: ‘We nemen deze beslissing niet lichtzinnig. Dit is hard voor het team, voor de leerlingen en voor de ouders. Maar we mogen de lat niet lager leggen. Als het gaat over onderwijskwaliteit voor onze kinderen moeten we streng zijn.’

De leerlingen kunnen dit schooljaar nog afronden in de ZALMschool, maar moeten daarna op zoek naar een erkende school. De Vlaamse Overheid en het Lokaal Overlegplatform (LOP) Mechelen werken samen om voor iedere leerling een plaats te vinden. (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten