Minder verplaatsingen naar rechtbank voor bewoners ‘De Kempen’ uit Mol
MOL – De verplaatsingen tussen de Vlaamse gemeenschapsinstelling De Kempen uit Mol waren ook in 2020 talrijk. De 190 verplaatsingen om jongeren te laten horen door de jeugdrechtbank kostten vorig jaar 29 597 euro. Bovendien brengt het telkens een veiligheids- en vluchtrisico met zich mee. Door een aanpassing in de regelgeving maakt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) het mogelijk om videoconferenties voortaan permanent en structureel te gebruiken. Demir: ‘Zo kunnen de te hoge kosten en risico’s sterk ingeperkt worden.’.
Voor gemeenschapsinstellingen De Grubbe (Everberg), De Kempen (provincie Antwerpen) en De Zande (Oost-Vlaanderen) samen gaat het om 882 verplaatsingen. Die waren nodig zodat opdat jongeren door de jeugdrechtbank gehoord zouden kunnen worden. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan: 220 000 euro meer bepaald.
Ondanks het feit dat instellingen al langer vragende partij zijn om videoconferenties permanent en structureel te gebruiken, geraakte de noodzakelijke regelgeving daarvoor twee legislaturen lang niet van de grond. Minister Demir zorgde pas echter voor een doorbraak. Het uitvoeringsbesluit daarvoor werd recent goedgekeurd. Demir: ‘Gemeenschapsinstellingen zijn ondertussen ook uitgerust om via Webex-onlineverbinding met de jeugdrechtbanken in Vlaanderen te communiceren en zittingen te organiseren. Zowel de verplaatsingen als hun bijhorende kost, financieel en voor het milieu, kunnen verder gedrukt worden door nog meer in te zetten op videoconferenties.’
De veralgemeende ingebruikname en monitoring van de videoconferentie wordt momenteel in functie van de coronacrisis ook verder besproken met de cruciale stakeholders onder meer jeugdmagistratuur en jeugdadvocatuur zodat systematisch verder werk gemaakt wordt van de verdere implementatie op het terrein.
Tussen oktober en januari werden bijvoorbeeld al 162 digitale zittingen gehouden in de Vlaamse gemeenschapsinstellingen.
Demir: ‘Hiermee kan alles in de toekomst veel efficiënter verlopen. Het zorgt voor een stevige kostenbesparing en het veiligheids- en vluchtrisico bij het transport zal verminderen. Ten slotte worden de rechten en de keuzevrijheid van de jongere gewaarborgd om nog altijd persoonlijk contact te hebben met de jeugdrechter wanneer zij dat echt willen, en uiteraard kan de rechter ten allen tijde de jongere persoonlijk en fysiek bij zich vorderen als dat nodig is.’ (EM / Foto FB)