• 19/04/2024

Minder gemotoriseerd verkeer in Lange Beeldekensstraat, Brabantstunnels afgesloten

ANTWERPEN – Stad en district Antwerpen keurden aanpassingen in de verkeersafwikkeling in de Sint-Gummarusstraat en aan het De Coninckplein in Antwerpen-Noord goed. Het gaat om flankerende maatregelen om de verkeersintensiteit in de Lange Beeldekensstraat na de heraanleg ervan te verlagen, ze gaan pas in na die heraanleg.

De maatregelen omvatten het afsluiten van de noordelijke rijbaan aan het De Coninckplein (tussen Rotterdamstraat en Pijlstraat) voor gemotoriseerd verkeer, en het omkeren van de rijrichting van de Sint-Gummarusstraat. Ook worden de Rotterdamstraat richting Hollandstraat (tussen Muizenstraat en Hollandstraat) en de Dambruggestraat richting Sint-Gummarusstraat (tussen Van Kerckhovenstraat en Sint-Gummarusstraat) enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer. Het doel is om het aandeel aan gemotoriseerd verkeer in de Lange Beeldekensstraat te verminderen en zo de leefkwaliteit in de straat te verhogen.

Deze flankerende maatregelen zullen als proef worden ingevoerd na de heraanleg van de Lange Beeldekensstraat door district Antwerpen. De effecten van de proefopstelling op de buurt zullen op regelmatige basis worden opgevolgd, gemonitord en geëvalueerd.

De Lange Beeldekensstraat is toe aan vernieuwing. District Antwerpen keurde het definitief ontwerp al goed. De heraanleg zou nog later dit jaar kunnen starten, dat is echter onder voorbehoud. De timing van de verschillende fases van de werken is nog niet vastgelegd.

Wegens herstellingswerken worden beide Brabantstunnels op de Leien tijdelijk volledig afgesloten, vanaf woensdag 2 augustus 6 uur tot uiterlijk maandag 7 augustus 17 uur. Het verkeer volgt een bovengrondse omleiding.

De Brabantstunnels zijn nu iets meer dan drie jaar opengesteld voor het verkeer. Om de tunnels in topconditie te houden, voert de stad regelmatig onderhouds- en inspectiewerkzaamheden uit. Bij één van deze inspecties bleek dat er in beide tunnelkokers schade is ontstaan aan het wegdek, als gevolg van het uitzetten en inkrimpen van de constructie na de bouwfase.

De tunnels moeten volledig gesloten worden om de herstellingswerkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Rekening houdend met de weersvoorspellingen zal dat gebeuren vanaf woensdag 2 augustus om 6 uur ’s ochtends tot uiterlijk maandag 7 augustus om 17 uur. De werkzaamheden zijn sterk weersafhankelijk. Bij wijzigende, ongunstige weersomstandigheden kunnen ze nog worden uitgesteld naar een latere datum.

Het verkeer wordt bovengronds omgeleid. Omleiding voor de Jos Brabantstunnel (de tunnelkoker richting noord, richting Italiëlei): lokaal verkeer wordt omgeleid via de Maria-Theresialei, Quellinstraat, Van Ertbornstraat, Osystraat, Van Maerlantstraat en Vondelstraat, doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Maria-Henriëttalei, Van Eycklei, Plantin en Moretuslei, Noordersingel, Slachthuislaan en IJzerlaan.

Omleiding voor de Jeanne Brabantstunnel (de tunnelkoker richting zuid, richting Frankrijklei): lokaal verkeer wordt omgeleid via de zijrijbaan Italiëlei, Kipdorpbrug, Rooseveltplaats, Van Ertbornstraat, Quellinstraat en Maria-Theresialei, doorgaand verkeer wordt omgeleid via de IJzerlaan, Slachthuislaan, Noordersingel, Plantin en Moretuslei, Quinten Matsijslei en Maria-Theresialei.

Parking Opera is niet bereikbaar (inrijden) tijdens de duur van de werken. De parking uitrijden kan tijdens deze periode enkel via de uitrit in de Jos Brabantstunnel (richting noord).

En nog even dit: gisteren heeft de douane 1 879 kilogram cocaïne in beslag genomen in de Waaslandhaven op kaai 1742. (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten