• 21/06/2024

Mind Matters Week focust op het mentaal welzijn van de studenten van UAntwerpen

ANTWERPEN – Half november focust UAntwerpen jaarlijks een week lang op het mentaal welzijn van haar studenten. De Mind Matters Week biedt lezingen en workshops aan, maar zorgt ook voor geluksmomenten op de campus. Zo kunnen studenten aan yoga doen, hondjes knuffelen en een boodschap krijten op dankbaarheidsmuren.

Het taboe rond mentaal welzijn is stilaan aan het afbrokkelen. Meer en meer mensen spreken open over het thema. Dat is ook zo op de Universiteit Antwerpen. De overgrote meerderheid van de gesprekken die studenten hebben op het STIP (studenteninformatiepunt) gaan over een psychologisch thema. Studentenpsycholoog Vicky Feremans: ‘Tijdens het academiejaar 2022-23 was dat het geval in 74 procent van de gesprekken. Thema’s als identiteit en zelfvertrouwen (28 procent), stress (veertien procent) en faalangst (twaalf procent) zijn de meest besproken topics. De cijfers geven aan dat onze studenten bezig zijn met hun mentaal welzijn, en dat ze professionele hulp durven in te roepen.

Om het bewustzijn rond het thema nog te vergroten, organiseert de Antwerpse universiteit deze week haar jaarlijkse Mind Matters Week. Het mentaal welzijn en de preventie van psychologische problemen bij studenten worden gedurende een week in de kijker gezet. Er wordt niet alleen gefocust op het persoonlijke welbevinden, maar ook op dat van de mensen om je heen.

Vijf dagen lang stonden er activiteiten op de agenda met onder meer lezingen over het belang van een goede slaapkwaliteit, mindfulness en het versterken van je mindset. Ook was er live muziek op de campus, en konden studenten yogasessies volgen, onder meer op de achtste verdieping van het MAS. Wie het nog wat expressiever wil, kon deelnemen aan een workshop boksen om even de gedachten op nul te zetten als middagpauze.

Ook dit jaar kwamen er weer hondjes naar de campussen. Tijdens hun middagpauze mochten de studenten naar hartenlust knuffelen met de viervoeters. Dat contact met dieren voor heuse geluksmomentjes zorgt, staat als een paal boven water. Een van de nieuwe initiatieven tijdens deze editie van de Mind Matters Week zijn de dankbaarheidsmuren. Femme Swinnen, coördinator van de Mind Matters Week: ‘Op de ramen van enkele komida-vestigingen – de studentenrestaurants van UAntwerpen – mag iedereen met een krijtstift een boodschap van dankbaarheid achterlaten. Je dankbaarheid uiten is een heel krachtige tool voor je mentaal welzijn. Iedereen zou geregeld stil moeten staan bij datgene waar je dankbaar voor bent.

 Vanmiddag schreven enkele studenten, samen met rector Herman Van Goethem, dankbaarheidsboodschappen op de muur van het studentenrestaurant op Campus Middelheim.

 Morgen staan nog twee activiteiten geprogrammeerd in het kader van de Mind Matters Week. Tussen 12.30 uur en 13.30 uur wordt op de Stadscampus de workshop ‘Lachen, gieren, brullen’ gehouden. Wist je dat (glim)lachen een positieve impact kan hebben op je stressgevoel en je humeur? Tijdens deze workshop komen de principes en voordelen van lachyoga aan bod, doet men een serie lachoefeningen en een mini-lachmeditatie. Dit allemaal om het mentale welzijn en energieniveau een boost te geven. Inschrijven kan hier  

Van 12.30 uur tot 13.30 uur is er, eveneens op de stadscampus, de sessie ‘How to: Mindfulness’. Tijdens deze sessie leert men wat mindfulness inhoudt en hoe je het kunt gebruiken om stress te verminderen, je concentratie te verbeteren en je welzijn te bevorderen. Deelnemers krijgen ook praktische tips om mindfulness in hun dagelijks leven te integreren. Inschrijven hier  (EM / Foto UAntwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten