• 24/05/2024

Met ‘Water? Natuurlijk!’ maak je kennis met alle vissoorten die in de Grote Nete leven

MEERHOUT – Water is van onschatbare waarde voor mens en natuur. Tijdens het evenement ‘Water? Natuurlijk!’ op zondag 24 maart, kom je er in en rond bezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout, alles over te weten. Tijdens een unieke demonstratiebevissing kan je zelfs zien welke vissoorten er in de Grote Nete leven.

Wereldwijd streven de leden van de Verenigde Naties naar een groter waterbewustzijn. Daarom organiseren ze al sinds 1993 jaarlijks op 22 maart de internationale Wereldwaterdag. VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) vraagt dit jaar, samen met al hun partners, verspreidt over heel Vlaanderen, niet één dag maar een hele week lang aandacht voor onze belangrijkste grondstof.

Water is van onschatbare waarde: voor ons lichaam, voor ons voedsel, voor onze natuur. Maar soms is er te veel of te weinig water, kan natuur daar bij helpen? Hoe is het eigenlijk gesteld met de waterkwaliteit van de Grote Nete? Welke vissen zwemmen er in de Grote Nete? Hoe werkt de vistrap aan de Watermolen in Meerhout? Welke inspanningen zijn er nog nodig om de doelstellingen van de Europese kaderrichtlijn Water te halen?

Op zondag 24 maart slaan VMM, INBO (Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek) en Natuurpark Grote Netewoud de handen in elkaar om deze vragen te beantwoorden tijdens het evenement ‘Water? Natuurlijk!’

In het kader van de campagne ‘Week van het Water’ geeft waterloopbeheerder Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een korte maar uiterst interessante toelichting bij de huidige waterinspanningen en -uitdagingen. Aansluitend nemen Natuurpunt-gidsen je mee op een waterwandeling. Zij leggen o.a. de werking van een vistrap uit, wijzen op het belang van de wisselwerking tussen water en natuur, leggen de sponswerking van een gezonde beekvallei uit en leiden je naar de plaats waar het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek (INBO) speciaal voor deze gelegenheid een unieke demonstratiebevissing in de Grote Nete verzorgt. Deelnemers krijgen zo de zeldzame kans om van nabij kennis te maken met de vissoorten die in de rivier leven.

Vanaf 13u kan je doorlopend de infostand van VMM rond waterleven bezoeken.

Om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur start er op de eerste verdieping van Bezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout een presentatie van ongeveer vijftien  minuten door waterdeskundigen van VMM.

· Aansluitend hierop nemen Natuurpunt-gidsen je mee op een waterwandeling van ongeveer 70 minuten die onder meer passeert aan de demobevissing op de Grote Nete.

Gratis deelname voor jong en oud, maar voor de presentatie en aansluitende wandeling geldt een maximum van 25 deelnemers per vertrekuur.

Die dag zal ook het door Natuurpuntvrijwilligers gerestaureerde Watermolenrad draaien en is het terras en cafetaria geopend tot 18 uur.

Er is geen specifieke kinderactiviteit voorzien maar gezinnen met kinderen kunnen uiteraard altijd zelfstandig het Totterpad wandelen en gebruikmaken van de speelnatuur aan het BC. (EM / Foto’s Natuurpunt)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten