• 21/04/2024

Merksemse cultuurprijs is voor Columbiaans-Merksemse illustratrice Laura Vargas

MERKSEM – District Merksem en de Merksemse cultuurraad reiken jaarlijks de cultuurprijs uit.

De jury kent dit jaar de cultuurprijs toe aan de tentoonstelling ‘Ik wist niet dat ik een onkruid was’ van de Colombiaans-Merksemse illustratrice Laura Vargas.

De jongerenprijs gaat naar de kortfilm ‘Buurman Kip’ van geëngageerde Merksemnaar Hugo Goedemé.

In het najaar van 2023 maakte Laura Vargas de expo ‘ik wist niet dat ik een onkruid was’ in cultureel ontmoetingscentrum Merksemdok.

Mensen die emigreren nemen smaken, verhalen over voedsel, culinaire tradities en gerechten mee uit hun geboorteland en introduceren ze in hun nieuwe thuisland.

De expo laat zien hoe culinaire tradities zo culturen kunnen verbinden. De originele aanpak van de expo, waarbij actuele thema’s aangehaald worden, levert Laura Vargas de cultuurprijs 2023 op.

Vargas: ‘Mijn atelier was tot nu gelegen in Merksem Dok. Ik ben nu tien jaar in België, dat ik beschouw als het land dat mij geadopteerd heeft.’

‘Het is een moeilijke aanpassing geweest maar België is ook het land van mijn man en van mijn kinderen. Hier werden de deuren naar cultuur voor mij geopend. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik hier heb gekregen om mij te ontwikkelen.’ Info hier

 

De jongerenprijs gaat dit jaar naar Merksemnaar Hugo Goedemé voor zijn kortfilm ‘Buurman Kip’ die hij samen met tien leerlingen van basisschool JOMA maakte.

Het verhaal speelt zich af rond het Hofke Van Roosendael in het Gemeentepark van Merksem.

Daar woont graaf Theodoor met zijn wereldberoemde kip. De kinderen uit de buurt hebben het geregeld aan de stok met de graaf maar na een tijdje krijgen ze hem toch overtuigd om zijn kip te tonen.

De kinderen die meewerkten kregen door hun rol de kans om op leuke manier de Nederlandse taal te leren. Een grote boost voor hun zelfvertrouwen.

Hugo Goedemé organiseert al heel zijn leven sociale projecten. Met deze film won hij al een prijs op het Antwerp International Short Film Festival 2023, en verdient hij nu ook de Merksemse culturele jongerenprijs 2023.

Marc DEMARTIN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten