• 19/07/2024

Merksem beloont bewonersinitiatieven, Hoogmolenbrug wordt geplaatst

MERKSEM – Onder het motto ‘jouw idee voor de buurt is geld waard’ stelt het district Merksem in 2022 opnieuw een budget van 10 000 euro ter beschikking voor bewonersinitiatieven die het leven in de Merksemse straten, buurten en wijken aangenamer maken. Projecten moeten worden ingediend voor dinsdag 15 maart.

Een ontmoetingsplek voor buurtbewoners? Een verbindend project met de buurt? Meer groen in de straten? Merksemnaren hebben zelf het beste zicht op hoe hun buurt aangenamer en gezelliger kan worden. Daarom geeft het district ondernemende bewoners de kans om zich actief in te zetten in hun straat, wijk of buurt en ondersteunt het hen daar financieel bij via het ‘wijkbudget’. Elke Merksemnaar kan een project uitschrijven. Dat project moet door minstens vier buurtbewoners samen worden ingediend. Kleine of grotere initiatieven die bewoners dichter bij elkaar brengen of de buurt een aangenamere leefomgeving maken, maken kans op een deel van het wijkbudget. De voorbije jaren werden er al heel wat waardevolle projecten uitgevoerd, zoals de realisatie van een ecoplantsoen en een bijenhotel, de organisatie van taallessen, een speel- en muziekoptocht, het plaatsen van plantenbakken en een tentoonstelling over het verleden van de wijk Oud-Merksem. Wie gemotiveerd is en een idee heeft maar na het lezen van de info op de website graag hulp krijgt bij het uitschrijven van zijn project, kan contact opnemen met de Merksemse dienst wijkoverleg via wijkoverleg.merksem@antwerpen.be  of 03 338 72 49.

Tijdens het weekend van zaterdag 15 januari wordt de nieuwe Hoogmolenbrug met pontons op zijn plaats gebracht. Hiervoor wordt de Metropoolstraat volledig onderbroken tussen de Kruiningenstraat en de Braamstraat. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de brug van den Azijn.

De werken duren van zaterdagochtend 6 uur tot en met maandagochtend 17 januari om 6 uur. De oude Hoogmolenbrug blijft steeds bereikbaar. Fietsers en voetgangers volgen een omleiding via de Papenaardekenstraat, de Deurnevoetweg, de Liebiglaan en de Kruiningenstraat.

De Hoogmolenbrug ‘verhuist’ 250 meter richting Antwerpen en wordt ingezet als hoofdverbinding voor vrachtverkeer tussen beide oevers, dit in combinatie met de Houtlaan. De nieuwe brug zorgt voor een rechtstreekse link tussen de Merksemsebaan-Bisschoppenhoflaan en de Metropoolstraat. Hierdoor worden vrachtwagens uit de kern van Schoten geweerd. Daarnaast zorgt de brug voor een vlotte en comfortabele fietsverbinding én een landschappelijke verbinding – of groene corridor – tussen beide oevers. Het is een generieke brug, ze zal er in grote lijnen hetzelfde uitzien als de al vernieuwde brug van den Azijn.

Het Albertkanaal is het belangrijkste kanaal in Antwerpen. Er wordt jaarlijks meer dan 40 miljoen ton goederen over vervoerd. Het kanaal verbindt de haven van Antwerpen met het industriebekken van Luik. Alle bruggen over het kanaal worden aangepast aan de Europese normen. Met de nieuwe doorvaarthoogte van 9,10 meter kunnen de binnenvaartschepen meer containers vervoeren. (EM / Foto District Merksem)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten