• 28/02/2024

Mentale problemen of onzeker? BV’s vertellen hun persoonlijk verhaal

ANTWERPEN – De coronacrisis heeft ieders leven stevig door elkaar geschud. Ook mentaal valt de situatie zwaar: sommigen verloren hun job, vielen zonder sociaal netwerk, moesten afscheid nemen van dierbaren …Met stress, angst, eenzaamheid tot gevolg. De toekomst is voor velen onzeker, mensen hebben nood aan een houvast.

Daarom wordt de website www.checkjezelf.be  nu uitgebreid met tips, info en oefeningen om goed voor jezelf te (blijven) zorgen. Verschillende (bekende) Vlamingen delen er ook hun eigen ervaringen. Het initiatief komt van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, en kadert in zijn actieplan ‘Zorgen voor Morgen’.

www.checkjezelf.be  is opgebouwd rond zes specifieke thema’s: eenzaamheid, angst, stress, verlies, veerkracht en burn-out.

Dokter Veerle Soyez, senior stafmedewerker geestelijke gezondheidsbevordering bij Gezond Leven: ‘Het hele coronagebeuren heeft deze zes thema’s jammer genoeg bijzonder actueel gemaakt. De crisis heeft mensen vereenzaamd, bang gemaakt, de controle doen verliezen … Veel mensen zijn op zoek naar een houvast, naar hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan. En dat vinden ze onder meer op www.checkjezelf.be.’

Het platform www.checkjezelf.be  is er voor iedereen vanaf zestien jaar die vragen heeft over zijn of haar mentaal welbevinden. Of uitdagingen ondervindt op dat vlak.

Het online platform is een onderdeel van het actieplan Zorgen voor Morgen. Minister Beke: ‘Het biedt een vervolg op de Check jezelf-campagne die de Vlaamse overheid eerder dit jaar tijdens de lockdown lanceerde. De zes tips om goed voor jezelf te zorgen werden uitgebreid met verdiepende informatie, tips van experten en getuigenissen, gebundeld per thema.’

Je kan er ook praktisch aan de slag met de thema’s, via eenvoudige oefeningen. Zo zijn er oefeningen om je emoties toe te laten en te accepteren, je sterktes te leren kennen of om hulp te leren vragen.

Verschillende Vlamingen delen hun persoonlijke verhaal op www.checkjezelf.be. Zes bekende Vlamingen doen hetzelfde in een videoboodschap. Zo gaat Europees kampioen boksen Junior Bauwens in op wat veerkracht voor hem betekent. Radiopresentatrice Ann Reymen vertelt wat stress met haar doet en hoe ze het onder controle krijgt.

Auteur Kristien Hemmerechts deelt haar ervaringen met verlies en collega-auteur Herman Brusselmans heeft het over de angstperiodes in zijn leven. Presentatrice Evi Hanssen haalt haar meest eenzame periode opnieuw boven en de Belgisch-IJslandse kok Dagny Ross spreekt zonder schroom over de jaren waarin ze tegen een burn-out vocht én die ook overwon.

Ook geven verschillende experten uitleg en concrete tips in korte videoboodschappen. Psychiater Dirk De Wachter praat over eenzaamheid, rouwspecialist Manu Keirse over verlies, professor psychologie Bram Vervliet heeft het over angst en professor. Dr. Elke Van Hoof gaat in op veerkracht, stress en burn-out.

Tegelijkertijd start er een campagne op sociale media. Vier weken lang zullen de verschillende videoboodschappen van de bekende Vlamingen en de experten op Facebook, Instagram en YouTube worden verspreid. (EM / Afbeelding Pixabay)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten