• 07/10/2024

Melkveebedrijf de Breykenshoeve ontving vandaag zestien klassen uit elf scholen

MOL – Vanochtend ontving melkveebedrijf de Breykenshoeve in Mol zestien klassen van het vierde leerjaar van maar liefst elf verschillende scholen. Tijdens dit boerderijbezoek gluurden de kinderen achter de schermen en namen ze deel aan verschillende workshops. Ze leerden een modern landbouwbedrijf op een leuke manier kennen.

Lieve Heurckmans (CD&V), schepen voor landbouw: ‘Dit jaar vierden we het 25-jarig bestaan van die boerderijbezoeken die de landbouwraad, Boerenbond en het gemeentebestuur elk jaar organiseren.’

‘Om het 25-jarig bestaan te vieren, werkte de organisatie en interactiever programma uit. Rond de traditionele rondleiding, die we ook nu aanboden, bouwden we een programma met verschillende workshops en randanimaties, Boerderij Op Stelten. In dat nieuwe programma konden de kinderen diverse facetten van het gastbedrijf en andere landbouwsectoren ontdekken. Om het geheel extra feestelijk te maken trakteerden we frietjes tijdens de middag en een ijsje na de rondleiding.’

De zaakvoerders zijn Marc & Riet Verschueren. Samen met hun zoon Kristof en dochter Nathalie runnen zij het melkveebedrijf Breykenshoeve LV. en Ijssalon Breykenshoeve VOF.

In 1984 namen zij het ‘gemengd melkvee- en varkensbedrijf’ over van de ouders van Marc. Het bedrijf is intussen omgevormd tot een ‘melkveebedrijf met robot en gedeeltelijke thuisverwerking’. In 1999 zijn ze gestart met het produceren van Hoeve-ijs. Dit is een groot succes geworden. De kwaliteit van het vers schepijs is in de wijde omgeving bekend. Verschillende gerenommeerde horecazaken willen enkel nog ‘Breykenshoeve-ijs’ op de dessertkaart. Ook het meeneem-ijs in dozen vindt vlot de weg naar de particuliere diepvriezer. Het gamma is intussen uitgebreid tot veertien verschillende smaken.

Het bedrijf is gelegen op een zeer idyllisch, rustig, landelijk plekje langs het kanaal Herentals-Bocholt. In 2008 is het bedrijf grondig gerenoveerd. De koeien staan in een nieuwe stal met ruimte voor 80 melkkoeien. Ze worden gemolken met een VMS (vrijwillig melksysteem), ook wel melkrobot genoemd. De koeien kunnen zich 24 uur op 24 uur aanmelden om gemolken te worden.

Heurckmans: ‘Filmclub AFM maakte een reportage over de land- en tuinbouw in Mol. Negen Molse bedrijven worden in de kijker gezet. En daaruit blijkt meteen in wat voor een duurzame en veelzijdige gemeente wij wonen. Van basilicum, frietjes en asperges tot hoeve-ijsjes en kussens vol eigen schapenwol: in Mol is het allemaal.

 De gemeente telt op dit moment 44 landbouwbedrijven, waarvan 33 beroepsmatig. Elf kleine landbouwbedrijven zijn actief als nevenactiviteit. De laatste tien jaar bleef het aantal landbouwers stabiel. De meeste bedrijven zijn actief in de rundveesector of akkerbouw. Het aantal runderen bedroeg in 2020 iets meer dan 3  320. Het aantal varkens kende een afbouw, van 3 800 in 2016 naar iets minder dan 2 600 in 2020.

 Heurckmans: ‘Maar liefst 31,9 procent van onze totale oppervlakte is agrarisch gebied. Dit komt overeen met 3 655 van de in totaal 11 430 hectare. De meeste landbouw zien we in Postel en Millegem, gevolgd door Achterbos, Ezaart en Heidehuizen. In Sluis hebben we nog veel kleinschalige landbouw.

AFM werkte intensief aan deze film. Elk aspect wordt knap in beeld gebracht bij één van de Molse bedrijven: aardappelen bij van den Borne, akkerbouw bij Borgmans-Stessens cv, appelteelt bij Frutabel nv, asperges en aardbeien bij de Nachtegaalhoeve, grasmatten, frietjes, voorgesneden groenten en nog veel meer bij Franken Agro, hoeve-ijs bij Breykenshoeve, kruidenteelt bij Heurckmans, schapen bij Kemp vzw en veeteelt bij Van de Langenberg. Bekijk de film hier: (EM / Foto Gemeente MOL)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten