• 19/05/2024

Meerhoutse schoolkinderen nemen deel aan educatieve natuuractiviteiten

MEERHOUT – Samen met Natuurpunt organiseert het lokaal bestuur van Meerhout educatieve natuuractiviteiten voor kleuters van de derde kleuterklas en voor leerlingen van het vierde leerjaar.

Alle Meerhoutse scholen kunnen hiervoor inschrijven. Tijdens deze activiteiten krijgen kinderen de kans om de natuur te ontdekken en te beleven en leren ze over het belang van natuurbeheer. Kennisoverdracht en beleving zijn hierbij even belangrijk.

In de periode van 23 tot en met morgen 26 januari en van dinsdag 30 januari tot en met vrijdag 2 februari nemen Meerhoutse leerlingen van de vierde leerjaren deel aan het project.

Al vier klassen schreven zich hiervoor in. Leerlingen leren er lokale vogels kennen, leren werken met een verrekijker en trekken er nadien in kleine groepjes op uit om vogels te spotten met een verrekijker, vogelnestkasten te zoeken en de juiste bewoners ervan te ontdekken.

Daarnaast leren ze de verschillende vogeldeuntjes en getsjilp herkennen. Een gezamenlijk beleefmomentje sluit de activiteit af.

Voor de leerlingen van de derde kleuterklas staat er een belevingstocht in de wilde natuur op het programma. Deze activiteit vindt plaats in de maanden april, mei en juni.

Natuurbeleving is belangrijk voor kinderen. Het stimuleert zowel de motorische als cognitieve ontwikkeling.

Kinderen die de natuur leren ervaren als een aangename plek, waar veel dieren en planten leven en waar allerlei te ontdekken is, zullen de natuur gaan waarderen en ervan gaan houden.

Door positieve ervaringen kunnen ze echte natuurbeschermers worden. De aangeboden activiteiten zorgen voor een goed evenwicht tussen beleving en kennisoverdracht.

Vandaag gingen de leerlingen van het vierde leerjaar op bezoek in het Bezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout.

In het hart van de groene Kempen vind je het Grote Netewoud, een reeks van natuurgebieden langs de Grote Nete en haar zijrivieren. Pal in het midden van het woud kom je het bezoekerscentrum Grote Netewoud tegen. Mooi gesitueerd op een groene én historische site naast een zeventiende-eeuwse watermolen, stroomt de Grote Nete hier letterlijk door het gebouw.

Het bezoekerscentrum is dé toegangspoort om de natuur te ontdekken in Balen, Meerhout, Geel en Mol. Je wandelt van bloemrijke graslanden naar moerassen en vennen, passeert heide en landduinen en je kan verdwalen in de enorme uitgestrekte bossen.

Het Grote Netewoud is in volle ontwikkeling. Met steun van onder meer het Europese Life project wordt er de komende jaren werk gemaakt van meer en betere natuur.

De ondertitel van het project ‘Wilde natuur op mensenmaat’ duidt aan dat er ook plaats is voor de mens in de natuur. Daarom wordt er ook gestreefd naar meer en verbeterde connecties tussen de bestaande wandelpaden en is er een Totterpad geopend, wat zorgt voor extra belevingselementen die wandelen in de wilde natuur van het Grote Netewoud nog avontuurlijker maken. (EM / Foto Natuurpunt)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten