• 19/06/2024

Meerhout eerst Zjef Vanuytsel met fototentoonstelling in gemeentehuis

MEERHOUT – Met een fototentoonstelling op het marktplein en de onthulling van een levensgroot beeld van hem in Berg, stond het culturele najaar in Meerhout voornamelijk in het teken van kleinkunstzanger en architect Zjef Vanuytsel. Een tentoonstelling in het gemeentehuis is de kroon op het werk. De expo loopt van morgen zaterdag tot en met vrijdag 31 maart 2023.

De naaste familie, enkele van zijn voormalige bandleden en andere collega-muzikanten, waren vanavond aanwezig op de opening.

Jan Melis (CD&V), schepen van cultuur: ‘Met de expo in het gemeentehuis naderen we de apotheose van het herdenkingsjaar van Zjef Vanuytsel. Bezoekers krijgen niet alleen een kijk op zijn leven als zanger, maar ook op zijn werk als architect en op zijn sportieve kant als visser en voetballer. Getuigenissen en leuke verhalen van vrienden en familieleden maken er een persoonlijk verhaal van.’

Het lokaal bestuur en de Meerhoutse cultuurraad mochten verschillende voorwerpen ontvangen na de diverse oproepen voor materiaal in de voorbije jaren. Melis: ‘Dit alles is aangevuld met unieke en nooit eerder vertoonde voorwerpen van de familie Vanuytsel zelf: zijn tekentafel, maquettes van zijn hand, zelf samengestelde speellijsten, affiches van zijn optredens, platen en platenhoezen en nog veel meer. Kortom: de expo is een absoluut unicum.’

In augustus startte lokaal bestuur Meerhout en cultuurraad Meerhout met het herdenkingsjaar rond Zjef Vanuytsel. Rond de kiosk werden een 40-tal foto’s gehangen uit alle levensfasen van Zjef. De fototentoonstelling werd al door velen bezocht en is nog heel de winter te bezichtigen tot eind maart 2023.

In september is Zjef Vanuytsel voor een deel ook echt terug thuisgekomen. Hij werd vereeuwigd met een levensgroot beeld op het pleintje aan de Weversberg, op een paar tientallen meters van zijn ouderlijk huis. Samen met een 400-tal bezoekers werd het beeld plechtig en muzikaal ingehuldigd.

De tentoonstelling is te bezichtigen in het gemeentehuis van Meerhout, Markt 1 tijdens de openingsuren en op enkele weekends: maandag van 9 tot 12 uur, 14 tot 16 uur en 17 tot 19 uur, dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en tijdens de weekends van 17-18 december, 7-8 januari 2023, 28-29 januari 2023, 25-26 februari 2023, 25-26 maart 2023, telkens van 13 tot 17 uur.

Onbeperkt en gratis parkeren kan op de parking in de Eikenboomlaan. Vandaar is het vijf minuutjes stappen naar het gemeentehuis. Je passeert dan ook de fototentoonstelling op het marktplein.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten