• 20/05/2024

Meer keuze voor fietsers en wandelaars met ‘Slim naar Antwerpen’

ANTWERPEN – Fietsers en wandelaars in Antwerpen kunnen in de routeplanner van Slim naar Antwerpen nu ook kiezen voor onder meer autoluwe, comfortabele en recreatieve routes. Daarnaast krijgt de gebruiker bij alle routes voortaan een schatting van prijs, calorieverbruik en aantal stappen te zien. Zo hoopt de stad nog meer mensen te motiveren om zich op een actieve manier te verplaatsen.

De multimodale routeplanner van Slim naar Antwerpen hield – zoals de naam al aangeeft – altijd al rekening met heel wat vervoersmogelijkheden en -combinaties. Nu komen daar een aantal opties specifiek op maat van fietsers en wandelaars bij, zoals autoluwe, comfortabele en recreatieve routes. Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Antwerpen wordt steeds fiets- en wandelvriendelijker, en met deze uitbreiding van de routeplanner van Slim naar Antwerpen brengen we dat op een gebruiksvriendelijke manier tot bij de fietsers en wandelaars. Al die infrastructuur is er immers om gebruikt te worden.’

De routes worden achterliggend berekend door het Vlaamse bedrijf ANYWAYS, gespecialiseerd in routeplanning en tools voor mobiliteitsanalyses. Ben Abelshausen, CTO van ANYWAYS: ‘De integratie van onze routeplanning in Slim naar Antwerpen is de ideale manier om fietsers en wandelaars extra in de watten te leggen. Iets wat momenteel online nog weinig aan bod komt.’

Als gebruikers bij de filters enkel ‘wandelen’ aanvinken, kunnen ze kiezen uit de kortste route en een autoluwe route. De kortste route stelt altijd afstand voorop. De autoluwe route stuurt wandelaars maximaal langs parken, woonerven en wegen zonder gemotoriseerd verkeer. De routes maken onder meer gebruik van het tragewegennetwerk  (https://antwerpen.tragewegen.be) dat de stad vorig jaar in kaart bracht. Daardoor zijn ze ook interessant voor de recreatieve wandelaars of pendelaars.

Wie enkel ‘fietsen’ aanduidt, kan kiezen uit vier verschillende routes: de kortste, de vlotste, de comfortabelste en een recreatieve route. De kortste fietsroute zet ook hier afstand voorop. De vlotste fietsroute houdt rekening met het fietsnetwerk van de stad en de provincies, dat gekenmerkt wordt door vrijliggende fietspaden, fietsstraten en fietsostrades. De comfortroute vermijdt kasseien, onverharde fietspaden, gemengd verkeer en wegen waar gemotoriseerd verkeer sneller rijdt. De recreatieve fietsroute stuurt fietsers langs het  fietsknooppuntennetwerk van Vlaanderen en Nederland. De laatste twee routeadviezen maken soms een omweg om een comfortabelere of aangenamere route voor te stellen.

De routeplanner geeft deze wandel- en fietsroutes weer voor heel Vlaanderen.  In de loop van dit jaar lanceert Slim naar Antwerpen turn-by-turn routenavigatie (zoals bij een GPS-systeem in de auto) om de app nog gebruiksvriendelijker te maken. Eind 2017 lanceerde de stad www.slimnaarantwerpen.be met een multimodale routeplanner en een slimme mobiliteitskaart. In 2018 werden deze ook via app beschikbaar gemaakt. Met de website zetten de stad en haar mobiliteitspartners in op de bereikbaarheid van de regio. Slim naar Antwerpen helpt bewoners, bezoekers en pendelaars om het juiste vervoersmiddel te vinden, rekening houdend met afstand, wegenwerken en het gewenste vertrek- of aankomstuur. Je kan die routeplanner vinden op www.slimnaarantwerpen.be/routeplanner of in de app store. (EM / Foto Stad Antwerpen )

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten