• 18/07/2024

Meer IC-treinen tussen A’pen en Brussel, waterrecreatie verboden aan Galgenweel, opendeur FOMU

ANTWERPEN – De NMBS past vanaf maandag 4 september haar treinschema aan. Heel veel wijzigingen komen er niet voor wat onze provincie betreft maar de enige die wel wordt doorgevoerd is geen onbelangrijke: er zullen tijdens weekdagen opnieuw vier (in plaats van nu drie) IC-treinen per uur rijden tussen Antwerpen  Centraal en Brussel. De IC-treinen stoppen onder meer in Berchem, Mortsel Oude God en Mechelen.

In het Galgenweel op Linkeroever is tijdens recente metingen een te hoge waarde van de E. colibacterie gemeten. Een overschrijding van de maximale drempelwaarde van deze bacterie is schadelijk voor mens en dier. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vaardigt nu een algemeen verbod uit op alle watergebonden recreatie, om elk mogelijk contact met het water te vermijden. Er werd signalisatie aangebracht om mensen te informeren. Het verbod is geldig tot de kwaliteit van het water opnieuw aan de normen voldoet. Bij de metingen werd het dubbele van de maximale drempelwaarde vastgesteld. Die E. colibacterie is in hoge concentraties schadelijk voor zowel mensen als dieren. Het is dan ook belangrijk dat er geen enkel contact is met het besmette water. ​De burgemeester vaardigt vanaf vandaag een algemeen verbod uit voor alle vormen van watergebonden recreatie. Er is tijdelijk geen enkele watersport, waaronder ook zeilen, (wind-)surfen, suppen en vissen mogelijk, en ook het waterpretpark zal niet toegankelijk zijn zolang het verbod van kracht is.

De Wever: ‘Mogelijk is er door de langdurige en hevige regenval tijdens de voorbije weken een overloop geweest van de riolering naar het Galgenweel, wat voor de ontwikkeling van de E. colibacterie kan gezorgd hebben. We zullen dit verder opvolgen met de betrokken instanties, en de waterkwaliteit nauwkeurig blijven monitoren. Jammer genoeg is er dus vanwege de gezondheidsrisico’s tijdelijk geen enkele watergebonden activiteit mogelijk in het Galgenweel. De veiligheid van Antwerpenaren en onze viervoeters staat voorop.’

Indien mensen of dieren recent in contact zijn geweest met water uit het Galgenweel, is het aangeraden om alles goed te wassen, ook de ogen en oren. Bij maag- en/of darmklachten is het aangeraden een huis- of dierenarts te bezoeken.

Op 19 augustus is het internationale dag van de fotografie of World Photography Day. De fotografie blaast 184 kaarsjes uit. Om dat te vieren gooit het FOMU op zaterdag 19 augustus de deuren gratis open. Je kunt het Keizerpanorama, topstuk uit de FOMU collectie, in werking zien en gratis deelnemen aan rondleidingen en workshops.

Bezoek gratis de tentoonstellingen Ping Pong van Vincen Beekman, .tiff2023 Emerging Belgian Photography, Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection en Meggy Rastomva – Bang (Ding Dong). Bestel hier je gratis toegangsticket. De korting wordt automatisch verrekend op je ticket. Bekijk hier het volledige programma.

Fotografie is vandaag niet meer weg te denken uit ons leven en wordt voor vele doeleinden gebruikt: reclame, reportages, boeken, medische beeldvorming … maar ook om belangrijke en leuke momenten uit ons persoonlijk leven vast te leggen. Via een reeks belangrijke ontwikkelingen evolueerde fotografie op korte tijd van een nieuwe uitvinding naar een uitingsvorm voor bijna iedereen.

Elk jaar komen nieuwe smartphones en digitale camera’s op de markt, met steeds betere lenzen. Via artificiële intelligentie (AI) kan je zelfs foto’s genereren zonder camera. Maar tegelijk is ook de analoge fotografie weer aan een opmars bezig. Wat jouw voorkeur ook is, de volgende keer dat je een foto maakt, weet je in elk geval wanneer het allemaal begon: 184 jaar geleden, op 19 augustus 1839. Meer info hier  (EM / Foto FOMU)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten