• 27/05/2024

Meer dan anderhalf miljoen bezoekers vonden in 2023 de weg naar een Antwerps museum

ANTWERPEN – De bezoekcijfers uit de Antwerpse stedelijke musea zijn geteld. Meer dan anderhalf miljoen bezoekers vonden in 2023 de weg naar de expo’s en vaste collecties. Daarmee bereiken de musea opnieuw de aantallen van voor de coronaperiode.

De Antwerpse stedelijke musea zijn weer helemaal terug. Ondanks het feit dat publiekstrekker het Rubenshuis gesloten was, zitten de bezoekersaantallen weer op het peil van 2019 met in totaal meer dan anderhalf miljoen bezoekers.

Naast de traditioneel grote publiekstrekkers als het MAS, het Middelheimmuseum, het Red Star Line Museum, Museum Plantin-Moretus en het MoMu, trekken FOMU, DIVA, Museum Mayer van den Bergh en Museum Vleeshuis opnieuw een mooi aantal bezoekers naar hun unieke collecties en fijne expo’s.

De topstukkenexpo in het MAS ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ heeft bijna 50 000 kijklustigen op de been gebracht tot op dit ogenblik.

Samen met de expo’s in het Red Star Line Museum (Heimwee), Museum Plantin-Moretus (Van crabbelinge tot carton), Museum Mayer van den Bergh (Conversations), FOMU (James Barnor – Studio of Life en Melanie Bonajo – When the Body Says Yes), MoMu (Man Ray en ECHO) en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Van wafel tot koek) hebben zij voor een interessante mix aan bezoekers gezorgd.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Onze stedelijke musea hebben het voorbije jaar inderdaad knap gescoord.’

‘In de musea DIVA, Museum Plantin Moretus en Museum Vleeshuis zien we dat bijna 50 procent van de bezoekers uit het buitenland kwam.’

‘Antwerpenaars zelf hebben in 2023 vooral de Erfgoedbibliotheek (opnieuw) ontdekt. Het Red Star Line Museum, het MAS en Museum Plantin-Moretus hebben de meeste jongeren en scholen over de vloer gehad (40 procent, 36 procent en 28 procent van hun bezoekers).’

‘En 2024 belooft ook veel moois, met het Ensorjaar en vier topexpo’s in Antwerpen, het Come Closer-event in het Middelheimmuseum, Einstein in het Red Star Line Museum, Antarctica in het MAS en het nieuwe onthaalgebouw voor het Rubenshuis.’

De vakantieperiodes deden het erg goed, de regenachtige kerstvakantie trok in totaal bijna 40 000 bezoekers.

De laatste week was dan ook de tweede drukste week van het hele jaar (na de week van Museumnacht, begin augustus). Tijdens Museumnacht brachten 10 000 mensen een bezoekje aan een museum.

Kortingskaarten zoals de museumpas, de Antwerp City Pass en de lerarenkaart blijken zoals altijd krachtige instrumenten in functie van herhaalbezoeken en verbreding van het publiek: de museumpas werd meer dan 100 300 keer gebruikt, de lerarenkaart circa 11 500 keer en de Antwerp City Pass meer dan 12 000 keer.

In het totaal komen twintig procent van alle museumliefhebbers met een kortingskaart of een marketingactie. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten