• 17/06/2024

Meer dan 35 Antwerpse gebouwen te bezoeken tijdens Open Monumentendag

ANTWERPEN – Op zondag 11 september vindt Open Monumentendag plaats met als thema ‘duurzaamheid’. Meer dan 35 Antwerpse gebouwen stellen hun deuren open en er zijn in de stad ook vier thematische stadswandelingen en een fietstocht. Alle locaties zijn gratis te bezoeken. Voor een aantal activiteiten is vooraf reserveren aan te raden. Dat kan vanaf nu.

De meer dan 35 locaties, wandelingen en fietstocht geven niet enkel een unieke blik achter de schermen. Ze werden alle geselecteerd binnen het thema duurzaamheid. De recente restauratie van het stadhuis en zaal Harmonie tonen een meer klassieke visie op duurzaamheid en monumentenzorg, onder meer door in te zetten op energetische normen. Maar er zijn ook tal van voorbeelden die een minder voor de hand liggende link tonen. Zo heeft duurzaamheid ook een gemeenschapsvormende impact. Mensen komen samen in gebouwen zoals huis Sant’Egidio en De Roma, en het heeft tevens een invloed op de uitstraling en de erfgoedbeleving, zoals te zien bij Godshuis Van der Biest. Beschermde parken, zoals het Stadspark, zijn dan weer de groene long bij uitstek in het midden van een verharde stad. Andere locaties hebben een meerwaarde door de maatschappelijke rol die ze vervullen om tot een duurzame samenleving te komen, denk maar aan kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes en jongens, toegankelijke districtshuizen als symbool voor een vreedzame en inclusieve samenleving en armoedeorganisaties.

Wie altijd al eens een nog werkende windmolen langs de binnenkant wou bekijken trekt naar Lillo, Berendrecht of Linkeroever. Ja kan het stadhuis, het Steen, het Vleeshuis, Maagdenhuis en de Bourlaschouwburg  bezoeken. Wie zich wil laten verrassen, passeert langs het Huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat. Wie onbewandelde paden wil betreden, kan terecht in het studentenkwartier om De Grote Robijn (zie foto), het klooster van de Grauwzusters en Godshuis Van der Biest te ontdekken. Op Het Eilandje kan je terecht in het FelixArchief, Technicum De Londenstraat, de Droogdokkensite en de Antwerpse Brouw Compagnie. Laat kinderen een workshop volgen bij Stormkop. Aan de andere kant van het centrum is er Nieuw Zuid waar de gebouwen van Bank Van Breda te bewonderen zijn, te combineren met 475 jaar Leikwartier. In Borgerhout zetten het districtshuis, BorGerHub en De Roma de deuren open. Buiten de Ring zijn het Vlaamse Tram- en Autobusmuseum, de Arenawijk van Braem, pastorie Sint-Fredegandus en Koninklijk Atheneum Deurne te bezoeken.

Er zijn wandelingen met gids in het Stadspark en park Brialmont. Wie kiest voor een daguitstap naar Lillo-Fort, reist daar in virtual reality door het zeventiende-eeuwse Lillo en dat van de toekomst, wordt door gidsen meegenomen en kan een kruitmagazijn bezoeken dat werd omgedoopt tot theater. Verder zet het Poldermuseum de deuren open. Professor Piet Lombaerde geeft in Zandvliet een lezing over de bouw, werking en de geschiedenis van de 400 jaar oude ‘Vestingstad Zandvliet’. Bezoekers kunnen met gids op stap doorheen de vesting. Je kan een bezoek brengen aan een expo met reproducties van oude kaarten en gevonden voorwerpen in Vrijetijdscentrum De Schelde. In Wilrijk heb je de orgelwandeling met bezoek aan drie locaties waarbij je onderweg naar erfgoedverhalen luistert en wie wil kan Petroleum-Zuid al fietsend leren kennen met een gids. Info: www.openmonumentendagantwerpen.be. (EM / Foto LUCID)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten