• 24/06/2024

Meer dan 3 000 euro extra Vlaamse subsidie voor ’t Duffels Kattenhuisje

DUFFEL – Voor het eerst kunnen Vlaamse dierenasielen rekenen op structurele steun. Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA) voorziet daarvoor dit jaar 1,2 miljoen euro.

Bovenop de vergoeding voor inbeslaggenomen dieren kunnen alle erkende dierenasielen nu ook rekenen op een vast steunbedrag en een bijkomende ondersteuning die varieert naargelang de opvangcapaciteit van het dierenasiel.

Tegenover de financiële ondersteuning staat de vraag om de werking van dierenasielen te professionaliseren en de vraag om alle dieren die in erkende dierenasielen verblijven samen te brengen op één website, www.adopteereendier.be..

Elke dag zetten tal van dierenasielmedewerkers en -vrijwilligers zich in om dieren die er verblijven de best mogelijke zorgen te geven.

Vaak gaat het om verwaarloosde, verdwaalde of vergeten dieren die in sommige gevallen specifieke noden met zich meebrengen.

Dierenasielen steunen tot nu toe vaak enkel op vrijwilligers en eigen fondsenwerving, waarmee heel wat dierenasielen tijdens de coronacrisis problemen ondervonden.

Om die problematiek tegen te gaan, kon elk erkend dierenasiel vorig jaar rekenen op een éénmalige ondersteuning van 3 000 euro.

Weyts bouwt daarop verder en voorziet naast vergoedingen voor de opvang van inbeslaggenomen dieren ook een jaarlijkse structurele ondersteuning waarmee erkende dierenasielen hun werking kunnen uitbouwen en professionaliseren.

Weyts: ‘We geven onze dierenasielen een financiële basis waardoor ze kunnen rekenen op een stabiele inkomensstroom.’

‘Zo ontstaat er een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom, waar de asielen verder op kunnen bouwen.’

‘Alleen goede wil en dierenliefde volstaan niet om een dierenasiel te beheren. We zien nog te vaak asielen waar het fout loopt met door uiteindelijk  in plaats van meer dierenwelzijn.’

‘Daarom deze ruil: financiering op voorwaarde van professionalisering. Dat is niet alleen in het belang van de vrijwilligers, maar ook van de dieren zelf.’

In Duffel bijvoorbeeld kan ’t Duffels Kattenhuisje rekenen op 3 149,23 extra ondersteuning. Burgemeester Sofie Joosen (N-VA): ‘Het was door corona ook geen makkelijk jaar voor de dierenasielen.’

‘Heel wat inkomsten uit steunacties en evenementen vielen weg maar de kosten liepen verder op.’

‘ ’t Duffels Kattenhuisje is een heel mooi initiatief en zal het geld goed kunnen gebruiken om haar kwalitatieve werking verder te zetten.’ (EM / Foto Kabinet Weyts)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten