• 24/05/2024

Mechelse kinderen ontwierpen hun droompleintje

MECHELEN – De speelpleintjes van Vennekant, Donkerlei en Otterbeek in Mechelen zien er vandaag een stuk fleuriger uit. Buurtsport liet kinderen en tieners uit deze buurten immers hun droompleintje ontwerpen.

Twee Mechelse kunstenaars gingen met die wensen en ideeën aan de slag en kregen daarbij ook de hulp van tieners uit de buurt. Het resultaat van deze samenwerking? Dat kan je best ter plekke ontdekken.

In 2019 ontwierp Mechelaar Jonas Tuch een hypecourt in het Vrijbroekpark. Dat kleurrijke basketpleintje bracht Buurtsport Mechelen op ideeën.

Abdrahman Labsir (Open Vld), sport- en jeugdschepen: ‘Buurtsport stippelde een participatietraject uit om samen met de buurtkinderen en – tieners de grijze speelpleintjes van Vennekant en Donkerlei en het J@M-gebouw van Otterbeek op een budgetvriendelijke manier op te vrolijken. Enerzijds om de buurt te verbinden en sport en spel op het pleintje nog leuker te maken, anderzijds om hun mede-eigenaarschap te geven over hun buurtpleintje. Als nevenresultaat merken we dat er ook heel wat creatief talent in deze buurten woont.’

Het project van Buurtsport startte in samenwerking met J@M. J@M-voorzitter Dirk Letens: ‘Kinderen en tieners van de J@M-werking kregen daarbij de opdracht om een tekening, collage of schilderij te maken van hun droompleintje.

Sommige kinderen lieten hun creativiteit onmiddellijk de vrije loop, anderen konden inspiratie halen uit enkele voorbeelden. Het is bijzonder fijn dat het lokaaltje van Otterbeek zo een kleurrijke, gedragen metamorfose kon ondergaan.’

Via RADAR Mechelen kwam Buurtsport in aanraking met Anita Familje en Ali Al Ani, twee Mechelse kunstenaars met uiteenlopende stijlen. Zij goten de wensen en ideeën van de kinderen en tieners in een creatief design. Met een budget van 4 000 euro trok de pimpcrew naar de winkel voor verf en graffiti. Ook de jeugddienst deed een duit in het zakje. Samen met tieners uit de buurt gingen de kunstenaars zo aan de slag op de drie sites.

Die samenwerking leidde tot een kleurrijk resultaat. Op Vennekant kom je via de asfaltweg een doolhof, hinkelpad, enkele OXO-hashtags en een twisterbord tegen. Aansluitend is er rechts het lichtblauwe voetbalveld met (halve) cirkels in tinten van fluid art. Recht voor je eindigt het pimpproject met een heldenmuur, een watervalletje tussen klimop en een kindje dat een boek leest in een grasgroen veld (zie foto).

In park Donkerlei is het voetbalplein met Yalp Sutu omgeven door panelen, waarop de kunstenaar verschillende inspirerende woorden aanbracht. De Sutu kon de afgelopen maanden op heel wat aandacht rekenen, en triggert zo de kinderen en jongeren om even stil te staan bij het werk van de kunstenaar.

Voor het thema ‘Participatief ontwerpen’ aan het J@M-gebouw van Otterbeek koos de pimpcrew voor Kadodder, de mascotte van de kinderboerderij in het Tivolipark, die de waarden van het park uitdraagt: respect en liefde voor de natuur, het milieu en het leven in al zijn facetten. Anderzijds komt ook wijlen Johan Cruijff, de Nederlandse ex-topvoetballer, aan bod.

Labsir: ‘De Cruyff Court heeft ook een belangrijke sociale functie in de wijk. Sport is niet alleen een doel, maar ook een middel om thema’s als respect, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen aan bod te laten komen. En die thema’s zijn niet alleen voor sportende kinderen, maar voor alle kinderen en voorbijgangers van toepassing.’ (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten