• 27/05/2024

Mechelse Dag van de Zorg op gang getrapt in WZC Roosendael, stad zet in op zorgparkings

MECHELEN – Gabriella De Francesco (Voor Mechelen, derde van rechts op de foto), schepen van sociale zaken en welzijn, trapte vanochtend de Dag van de Zorg officieel op gang in woonzorgcentrum Roosendaelveld.

Wzc Roosendaelveld richt zich specifiek tot ouderen met dementie, personen met jongdementie en ouderen met een bijzondere psychische kwetsbaarheid. Bezoekers konden meegaan op wandeling en kwamen meer te weten over het wonen, werken en leven in Roosendaelveld. Ze maakten kennis met bewoners en medewerkers en bezochten een van de huizen en ontdekten zo de principes van kleinschalig genormaliseerd wonen.

Het woonzorgcentrum bestaat uit vijftien huizen. Elk huis biedt een thuis aan acht bewoners en er is dus sprake van een kleinschalige werking. Dit betekent dat de bewoners zeer nauw samenleven met de zeven andere bewoners in hun woning. Deze huizen zijn verspreid over drie woonblokken. Elk van hen kreeg een naam, gekozen uit verschillende inzendingen van medewerkers, vrijwilligers en gewone Mechelaars.

Het middelste gebouw is het centrum van het woonzorgcentrum met op de eerste en tweede verdieping telkens twee huizen en op het gelijkvloers alle gemeenschappelijke voorzieningen. De Cirkel staat symbool voor verbondenheid. Het leven in het woonzorgcentrum komt hier samen, medewerkers, familie, bewoners, vrijwilligers, bezoekers, … Samen zorgen ze voor het wonen, leven en de zorg in Roosendaelveld.

De Toren is het hoogste van de drie woonblokken (drie verdiepingen) en bestaat uit vier  keer twee huizen. De naam verwijst niet alleen naar de bekende Mechelse toren maar staat ook symbool voor stevigheid. Bij de bewoners van het woonzorgcentrum zijn vaak veel zekerheden weggevallen omwille van hun ziektebeeld maar het woonzorgcentrum biedt hen terug een vorm van veiligheid en zekerheid door een stevige omkadering.

De Stroom is het laagste van de drie gebouwen. De Stroom bestaat uit twee huizen op de eerste verdieping en Huis Lotus op het gelijkvloers, de woning voor personen met jongdementie. De naam verwijst uiteraard naar het vele water in de Mechelse omgeving maar staat ook voor beweging, doorgaan. Dementie of psychische kwetsbaarheid is niet alleen achteruitgang, een stroom gaat ook vooruit en als er een steen in de stroom ligt, dan zoekt het water een andere weg maar het blijft wel stromen. Daar staat men ook voor, men zoekt samen met de bewoner en de familie naar een fijne woon- en leefomgeving, ondanks beperkingen.

Het huis voor personen met jongdementie is genoemd naar de lotusbloem. Deze bloem bloeit bijna een volledig jaar, in water (‘Stroom’) en ‘s avonds sluit ze om ‘s morgens terug te openen. Ze staat daarom symbool voor leven en vernieuwing of nieuw begin. Daarnaast is ze hydrofoob, dit betekent dat er geen vuil aan blijft hangen, ze blijft altijd even schoon. In die zin past Lotus bij personen met jongdementie, zij blijven iedere dag opnieuw schoonheid tonen en ervaren en dat wil men hen in Roosendaelveld ook iedere dag helpen vinden.

Het is voor dokters, verplegers of andere zorgverstrekkers niet altijd evident om een parkeerplaats te vinden dichtbij de woning van hun patiënt. Mechelaars kunnen daarom hun privéparkeerplaats als zorgparking beschikbaar stellen en zo patiënten en zorgverstrekkers helpen. Alexander Vandersmissen (Voor Mechelen, zie foto hierbovenn), schepen voor mobiliteit: ‘Vandaag hebben we in onze stad 128 zorgparkings. We willen die op de Dag van de Zorg opnieuw onder de aandacht brengen. Dit kleine gebaar kan voor heel wat mensen immers een groot verschil maken. Om hun parkeerplaats aan te bieden, kleven geïnteresseerden een sticker op hun garagepoort. Die zijn gratis aan te vragen op de website van de stad.’ Info hier   (EM / Foto’s FB en stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten