Mechelse artsen leiden aanstaande ouders naar Opkomst, verkeerstuin Vrijbroekpark opgefrist
MECHELEN – OPkomst is het centraal aanmeldpunt van Stad Mechelen voor kwetsbare aanstaande ouders. Sinds de start in 2020 werden 230 ouders aangemeld, voornamelijk via de sociale dienst van het Sint-Maartenziekenhuis. Omdat ook huisartsen een belangrijk aanspreekpunt zijn voor aanstaande ouders, is de stad een informatiecampagne gestart richting deze cruciale schakel in de eerstelijnshulpverlening.
Gabriella De Francesco (Groen, links op de foto), schepen van welzijn en armoedebestrijding: ‘Alle huisartsen in Mechelen ontvingen affiches en informatiebrochures waarmee ze aanstaande ouders kunnen informeren en toeleiden naar OPkomst. Huisartsen, maar ook zelfstandige gynaeacologen en vroedvrouwen, zijn een belangrijke schakel omdat zij vaak een eerste aanspreekpunt zijn voor zwangeren. De vicieuze cirkel doorbreken, het is de rode draad doorheen ons kinderarmoedebeleid. Gepaste hulp bieden, de directe omgeving rond het kind ondersteunen en ontzorgen, om zo kansen te creëren. Daarom dat we zo snel mogelijk de betrokken ouders op onze radar moeten krijgen. Dat kunnen we niet alleen. Vandaar het belang van een goede samenwerking zoals met AZ Sint-Maarten en ook de Mechelse huisartsen.’ Kwetsbare vrouwen en gezinnen komen via zorgverleners in contact met een maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis. Die laatste start dan zo snel mogelijk een intensieve begeleiding op. Bij Team OPkomst vinden ze een luisterend oor en begeleiding op maat dankzij de maatschappelijk werkers, gezinsbegeleidster en vroedvrouw van OPkomst.
Dokter Farid Bennasser (rechts op de foto): ‘Sociaal kwetsbare mama’s hebben nog steeds minder kans op een gezonde zwangerschap. Huisartsen en gynaecologen spelen een belangrijke rol in het opvolgen van de zwangerschap. Door OPkomst kunnen we als huisartsen de link leggen naar financiële en sociale ondersteuning. Zo helpen we samen de zwangeren en hun baby de eerste 1 000 dagen, die zo bepalend zijn voor de rest van ons leven, goed op weg.’
De verkeerstuin in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen wordt helemaal opgefrist. De Provincie Antwerpen, stad Mechelen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) slaan daarvoor de handen in elkaar. Zij willen van de verkeerstuin een eigentijds belevingsparcours voor jong en oud maken dat aansluit bij hedendaagse verkeerssituaties.
De VSV stelde een plan op zodat kinderen actuele verkeerssituaties kunnen beleven en hun fietsvaardigheden kunnen oefenen. Zo komt er extra belijning die verkeersinfrastructuur zoals rode fietspaden of wegversmallingen weergeeft en wordt oude belijning geschrapt. De 115 borden worden vervangen door slechts 67 exemplaren in een vernieuwde bordenopstelling. De kinderen leren bovendien hoe ze de weg moeten oprijden bij slechte zichtbaarheid. Ook de infrastructuur wordt aangepakt door bijvoorbeeld de boordstenen te verlagen, niet functionele verharding weg te nemen en heel wat extra groen aan te planten.
Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen: ‘De verkeerstuin zal alleen nog focussen op fietsers en voetgangers zodat kinderen kunnen oefenen op fietsvaardigheid aan de hand van spelelementen en beleving in hedendaagse verkeerssituaties. In de jaren zeventig lag de nadruk van verkeerstuinen veel meer op automobilisten, maar de tijdsgeest is duidelijk veranderd.’ Als de weeromstandigheden goed zijn, is de nieuwe verkeerstuin klaar tegen eind april. De verkeerstuin blijft tijdens de werken zo lang mogelijk toegankelijk voor bezoekers. Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen van mobiliteit: ‘In het kader van ons jaarlijks fietsexamen betekent de nieuwe verkeerstuin een absolute meerwaarde. Het spiegelen van situaties zoals we ze kennen in de stad vandaag, denk maar aan fietsstraten of rechtsaf door rood, kunnen via de verkeerstuin op een veilige en laagdrempelige manier verkend worden.’ Door de Provincie wordt een avontuurlijk oneffen pad aangelegd dat deels door de verkeerstuin loopt. Zo kunnen de jonge fietsers hun fiets- en stuurvaardigheid opkrikken. Tot slot maakt Provincie Antwerpen de voetpaden toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s. (EM / Foto Stad Mechelen)