• 15/04/2024

Mechels schepen Vicky Vanmarcke (Open Vld) verlaat de politiek

MECHELEN – Vanaf maandag 4 september wordt onderneemster en gemeenteraadslid Pia Indigne (Open Vld, zie foto) de nieuwe Mechelse schepen voor mobiliteit, burgerzaken en dierenwelzijn. Zij vervangt Vicky Vanmarcke, die professioneel een andere weg inslaat.

Gisteren werd Pia Indigne (31) als kandidaat-opvolger voor Vanmarcke voorgedragen door het partijbestuur van Open Vld Mechelen. Op maandag 4 september wordt haar officiële aanstelling voorgelegd aan de Mechelse gemeenteraad. Indigne werd in 2018 verkozen als gemeenteraadslid en lid van de raad voor maatschappelijk welzijn voor de stadslijst met 1 367 voorkeurstemmen. Zij is ook voorzitter van de gemeenteraadscommissie mobiliteit, burgerzaken, dienstverlening en dierenwelzijn, de bevoegdheden die zij voortaan als schepen zal opnemen. Als zaakvoerder en ondernemer koffiebar Beans op de Ijzerenleen is Pia ook bestuurslid bij de handelaars-vzw ‘Mechelen Meemaken’.

De personeelswissel houdt ook in dat Arthur Orlians, die plaatsvervangend zevende schepen was, nu effectief schepen wordt. In de rangorde neemt hij de plek in van Vanmarcke als vierde schepen. Indigne wordt op haar beurt plaatsvervangend zevende schepen.

Vicky Vanmarcke heeft ervoor gekozen om een andere weg in te slaan.  ‘Zowel privé als professioneel zijn er voor mij nieuwe uitdagingen die geleid hebben tot deze weloverwogen beslissing. Ik kijk heel trots terug op de voorbije vier jaar en wil dan ook uitdrukkelijk de stadsdiensten bedanken voor al hun uitmuntend werk achter de schermen. Ik denk dat het de eerste keer is dat onze stad op drie jaar tijd drie mobiliteitsprijzen binnenhaalt, waarvan zelfs eentje internationaal.’

Versavel was sinds 2019 schepen. Vooral qua mobiliteit zijn er bakens verzet. Mobiliteit is dan ook een van de drie beleidsspeerpunten tijdens deze bestuursperiode. Ook in burgerzaken zette Mechelen belangrijke stappen onder haar impuls. Zo loopt Mechelen voorop in de verdere uitbouw van digitale dienstverlening via het burgerloket en is de stad copiloot in het digitaliseringstraject ‘Gemeente zonder gemeentehuis.’ In het charter diervriendelijke stad werden er onder haar beleid dertien nieuwe concrete actiepunten opgenomen waarvan er al elf zijn gerealiseerd.

Indigne: ‘Ik ben heel vereerd dat ik de kans krijg om het werk van Vicky verder te zetten.  Het is een heuse uitdaging en zware verantwoordelijkheid om op dat elan verder te gaan, maar ik wil er volledig voor gaan.’ Vanmarcke geeft met een gerust hart de fakkel door aan Indigne: ‘Ik ken Pia al heel lang. We hebben samen de verkiezingscampagne in 2018 gevoerd en ik ben blij dat iemand zo gedreven als zij haar kans krijgt. Pia is als positieve Mechelaar al langer betrokken bij de uitbouw van onze stad, onder meer als pleitbezorger van de handel en horeca. Als onderneemster in de binnenstad voelt zij als geen ander de polsslag van onze stad. Ook het streven naar een inclusief beleid en samenleving liggen haar nauw aan het hart.’

Als gemeenteraadslid wordt Pia Indigne opgevolgd door Liana Davtyan (30), ambtenaar bij de FOD Binnenlandse Zaken. Liana is al actief bij Open Vld en Jong VLD sinds 2003 en was ook voorzitter van Jong VLD Mechelen. Zij wordt het eerste Mechelse raadslid met Armeense roots. Ze werd in 2018 verkozen met 910 voorkeurstemmen. Davtyan: ‘Thema’s zoals  (gender)gelijkheid, diversiteit en gelijke kansen liggen me zeer nauw aan het hart. Om die reden heb ik dan ook een master in gender en diversiteit behaald en gewerkt als supervisor field voor de corona contact tracing tijdens de pandemie. Ik kijk er enorm naar uit om – voor de korte tijd die er nog rest – het mandaat te mogen opnemen en dankzij mijn achtergrond en kennis Mechelen nog een tikkeltje aangenamer te maken dan het al is.’ (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten