• 14/06/2024

Mechels schepen Patrick Princen: ‘Wij maken onze stad klaar voor de toekomst’

MECHELEN – In stadscentra en woonwijken zijn veel sterk verharde oppervlakten: woningen, opritten, straten, voetpaden, … Hierdoor hebben deze straten soms minder uitstraling, maar het draagt bij tot het hitte-eilandeffect en zorgt voor problemen met de waterhuishouding. Om hier iets aan te doen, is de stad Mechelen al enkele jaren bezig met een uitgebreid onthardingsprogramma. Met een vergroening van de Nieuwe Kapucijnenstraat en de ontharding van het Hoogstratenplein, wordt de binnenstad wat minder versteend.

Patrick Princen (Groen, rechts op de foto), schepen van openbare werken en natuur- en groenbeheer: ‘Met ons onthardingsproject maken we onze stad aantrekkelijker, werken we aan de biodiversiteit, gaan we verhitting tegen en zorgen we voor betere opvang van regenwater. Allemaal van groot belang om onze stad klaar te maken voor de toekomst.’ De Nieuwe Kapucijnenstraat is een smalle straat, parallel met de Hoogstraat. De straat heeft een gelijkgrondse aanleg van gevel tot gevel. Dit maakt parkeren op een aantal plaatsen mogelijk, maar geeft een  versteende en uniforme aanblik. Bewoonster Inge De Cleyn (links op de foto): ‘Het is een tiental jaar geleden dat er in onze straat bomen stonden. Met de aanleg van de parking in de Hoogstraat werden ze weggehaald omdat het werfverkeer door onze straat moest. Nu alle bouwprojecten achter de rug zijn, is het moment aangebroken om de straat een fijner uitzicht te geven.’

Princen: ‘De kleine plantvakken vroeger werden door de buren ook gebruikt om bloemen in te planten. In het verleden waren de vakken beperkt tot een kleine boom met een klein beetje ruimte errond, nu kozen we ervoor om in zeven plantvakken aan te leggen, met een totale oppervlakte van 30 vierkante meter. In vier van de vakken wordt een boom aangeplant. Bewoners werden ook uitgenodigd om een tegeltuintje aan te vragen.’ Naast extra groen, werden ook bijkomende fietsenstallingen in de straat geplaatst.

In 2020 kreeg Mechelen, samen met Limerick, de European Green Leaf Award als duurzaamste (kleinere) stad van Europa. Het prijzengeld van 75 000 euro werd deels gebruikt voor de ontharding van het Hoogstratenplein, die nu afgerond is. Princen: ‘Het Hoogstratenplein ligt op een zichtbare plek voor heel wat bezoekers van de stad, maar zeker voor de fietsers vanaf de fietsostrade of treinreizigers vanuit station Nekkerspoel is dit een van de toegangspoorten tot de stad. De grote stenen vlakte die het tot nu was, is dan ook niet meteen een beeld dat onze ambities kenbaar maakt.’

Bestaande plantvakken werden groter gemaakt, nieuwe, grote plantvakken werden bijgecreëerd. In totaal is nu 400 vierkante meter van het plein onthard. Voor de beplanting van de vakken is gekozen voor bij- en vlindervriendelijke prairiebeplanting en meerstammige bomen, om zo de biodiversiteit te stimuleren. Bovendien wordt met de aanplanting van grotere heesters het bestaande lijnenpatroon op het plein doorgetrokken tot in de plantvakken. De bestrating watert af naar de plantvakken om zo droogte tegen te gaan en extra buffercapaciteit bij zware regenval te voorzien. Een aantal zitbanken aan de plantvakken zorgen ervoor dat het plein een echte verblijfsfunctie krijgt. Er is bij de herinrichting rekening gehouden met de loop- en rijlijnen van voetgangers en fietsers, er zijn extra fietsenstallingen geplaatst en er wordt een parkeerplaats voor mindermobielen en een kortparkeerplaats voorzien. De herinrichting van het plein kost 145 000 euro. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten