Mechelen vordert rattenvanger, trajectcontroles in onze provincie
MECHELEN – In opdracht van het Mechels stadsbestuur werd vandaag een rattenvanger gevorderd om de ratten te bestrijden die voor overlast zorgen in wijk Tervuursesteenweg. Uit voorzorg werd het speelplein aan de Doornenstraat vanaf deze namiddag tijdelijk afgesloten.
Omwonenden kregen vandaag een schrijven in de bus waarin de actie op het openbaar domein wordt aangekondigd, met daarin ook informatie over de bruine rat en hoe men te werk kan gaan om ook op eigen privaat terrein het ongedierte te vermijden en te bestrijden. Voor de bestrijding op het openbaar domein zal de rattenvanger werken met rattenvergif. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘Hiervoor wordt het speelplein uit voorzorg vanaf vandaag afgesloten zodat kinderen en huisdieren zeker niet in contact kunnen komen met de bestrijdingsmiddelen. Hoelang precies, zal er van afhangen. Tot de plaag geweken is.’
In opdracht van de burgemeester organiseerde de politie samen met de dienst Wonen van de stad deze namiddag ook een inspectie in het pand van de bewoner bij wie is vastgesteld dat die de ratten voedert. In het burgemeestersbesluit wordt aan de bewoner de verplichting opgelegd medewerking te verlenen bij de uitvoering van alle maatregelen die de stedelijke rattenvanger noodzakelijk acht.
Lydia Peeters (Open Vld, zie foto), Vlaams minister van mobiliteit, kondigt 43 nieuwe trajectcontroles, acht nieuwe roodlichtcamera’s en zes nieuwe snelheidscamera’s aan langs gewestwegen in Vlaanderen. Die handhavingsinstallaties komen er in samenspraak met de lokale besturen die hiervoor een aanvraag indienden. De aanvraag werd per locatie beoordeeld op basis van objectieve criteria zoals ongevallencijfers en de gereden snelheid.
Peeters: ‘Trajectcontroles zorgen voor een daling van meer dan 50 procent van het aantal zware verkeersongevallen. Ter hoogte van trajectcontroles daalt het aantal snelheidsovertredingen met zo’n 78 procent.’
In onze provincie komen er trajectcontroles op de Wuustwezelsteenweg (N133) in Kalmthout, de Putsesteenweg (N111) in Kalmthout en de Strijbeekseweg – Bredaseweg/Voort (N14) in Hoogstraten. De installatie van de trajectcontroles in Vlaanderen start nog dit jaar en moet ten laatste in 2023 afgerond zijn. Peeters trekt hiervoor in totaal 6,7 miljoen euro uit.
Verder komen er twee roodlichtcamera’s in Wommelgem, telkens aan de afritten van de E313 richting Autolei (R11), zowel in de richting Antwerpen als in de richting Luik.
Dit is niet de enige piste die de minister bewandelt voor de uitrol van trajectcontroles. Ze investeert ook in trajectcontroles langs autosnelwegen, zet in op de ombouw van snelheidscamera’s naar trajectcontroles en plant nog steeds twintig trajectcontroles per jaar op basis van de prioriteitenlijst van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Ze investeert dan ook meer dan 40 miljoen in snelheidshandhaving in de periode 2020-2022. (EM / Foto Open Vld)