• 24/05/2024

Mechelen viert 200 jaar ‘Ode an die Freude’

MECHELEN – Op 7 mei 2024 is het exact 200 jaar geleden dat de 9de symfonie van Beethoven in première ging. Om hulde te brengen aan deze prachtige hymne ‘Ode an die Freude’ (of Ode aan die Vreugde) is iedereen uitgenodigd op dinsdag 7 mei om 20:00 uur op het Cultuurplein. De uitvoering van de symfonie wordt ingeleid door de stadsbeiaard, en vervolgens muzikaal ondersteund door een koperensemble van het Mechels Kamerorkest/Brassery, onder artistieke leiding van Piet Van Bockstal, en de Mechelse koren. De tekst van het lied in het Nederlands wordt ter plaatse verspreid, zodat het publiek kan meezingen nadat het eenmaal is voorgezongen door de Mechelse koren. Bij slecht weer verhuist het evenement naar het Cultuurcentrum.

Dit jaar is een bijzonder jaar voor België als voorzitter van de Raad van de Europese Unie en Stad Mechelen, die het stadsfestival Construct Europe organiseert. “Een stadsfestival zoals Construct Europe betekent ontmoeting en ontroering. Zo’n samenzangmoment hoort daar helemaal bij. We bundelen de krachten met het Mechels Kamerorkest, Brassery en onze Mechelse koren om er een unieke gebeurtenis van te maken. Het is een uitnodiging aan alle Mechelaars om samen Europa en onze stad te vieren. Je hoeft dus geen getalenteerd zanger te zijn om mee te doen. Wie weet is het begin van een nieuwe traditie?”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.

Op 9 mei weerklinkt de hymne nog eens extra in onze stad, op deze Dag van Europa brengen immers alle Belgische beiaardiers het stuk ten gehoor, om 13u. Geen enkel probleem voor onze stadsbeiaardier Eddy Mariën, die de hymne immers al dagelijks door onze stad doet klinken.

Programma:

19u55: inleiding door stadsbeiaardier Eddy Mariën
20u00: start hymne met muzikale inleiding
20u05: toespraken burgemeester Bart Somers en voorzitter Mechelen Feest/Construct Europe Kristof Calvo
20u15: voorzang door Mechelse koren
20u20: eerste zangmoment met publiek
20u25: tweede zangmoment met publiek

Volgende werken komen aan bod:
Ouverture van het Te Deum van M.A. Charpentier.
Enkele delen van Vuurwerkmuziek van G.F. Händel.
En natuurlijk Ode an die Freude uit de 9e symfonie van Beethoven, samen met koor en publiek.

Foto stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten