• 19/05/2024

Mechelen vierde drie muzikale kampioenen marimba

  

MECHELEN – De Vlamo Virtuoso wedstrijd is een jaarlijkse competitie voor muzikale solisten. Alle Vlaamse provincies en Nederlandstalig Brussel namen deel, met studenten die de strijd aangingen binnen verschillende categorieën en met verschillende instrumenten: strijkers, houtblazers, slagwerk, … Het Mechels conservatorium mocht zeven laureaten afvaardigen naar de finale, waarvan er drie kampioen werden, alledrie met het slagwerkinstrument marimba.

“De divisie slagwerk van het Mechels conservatorium was goed vertegenwoordigd op de finale van de Vlamo Virtuoso wedstrijd, met zeven laureaten die konden doorstromen naar de finale. Drie daarvan werden kampioen, een verdienstelijke erkentelijkheid voor het talent van deze jonge mensen. De overige vier laureaten waren houtblazers, één daarvan behaalde de tweede plaats. Deze mooie resultaten zijn sprekend voor het talent van deze jonge mensen, maar ook voor de expertise van de muziekleerkrachten van het conservatorium. Een welgemeende proficiat!”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer

Aan het begin van elk muzikaal academiejaar starten de inschrijvingen voor VIRTUOSO, de VLAMO wedstrijd voor solisten. Kandidaten lopen eerst binnen elke provincie en Nederlandstalig Brussel een traject van selectiewedstrijden. Vervolgens gaan de kampioenen binnen deze selecties door naar de finale, waar ze het tegen de andere provincies opnemen, binnen hun respectievelijke categorie en muziekinstrument. De finale vond plaats in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en DE SINGEL Antwerpen op zondag 12 mei 2024.

Vanuit Mechelen namen zeven laureaten deel aan de finale, vijf binnen de reeks slagwerk en twee binnen de reeks houtblazers. Eén laureaat was verhinderd van deelname. De reeksen zijn opgedeeld in verschillende categorieën, naargelang niveau en mate van muzikale vaardigheid: derde, tweede, eerste, uitmuntendheid, ere – en superieure afdeling.

Vier studenten speelden marimba, twee in de eerste afdeling, één in de afdeling uitmuntendheid en één in de ere-afdeling. Drie hiervan werden kampioen, een marimbaspeler in de eerste afdeling behaalde de tweede plaats. Eén student die drums speelde in de afdeling uitmuntendheid behaalde de derde plaats. Eén student speelde het instrument altsaxofoon in de reeks houtblazers, in de tweede afdeling: hij behaalde een verdienstelijke tweede plaats.

Andes Lauwers, kampioen in de ere-afdeling, getuigt: “Het spelen van de finale was voor mij stresserend omdat ik het gevoel had dat ik er nog niet helemaal klaar voor was om echt alles perfect te spelen. De andere kandidaten speelden ook heel goed, vandaar dat de overwinning voor mij onverwacht was. Het is een hele eer, ik heb er hard voor moeten oefenen en dan is het leuk dat je zoveel positieve feedback krijgt.”

De muziekleerkracht van de drie kampioenen is Nik Goovaerts, gespecialiseerd in slagwerk: “Onze grote slagwerkklas neemt elk jaar deel aan deze wedstrijd. Dit is enkel mogelijk door de steun van onze directie en door de grote tijdsinvestering van de collega’s slagwerk. De extra repetities, de provinciale wedstrijd, de Virtuosofinale en uiteindelijk Sonatina (Belgisch kampioenschap met Vlamo, USM en Födekam) omvatten veel extra uren om tot dit schitterend resultaat te komen. Je mag ook de extra oefentijd van onze leerlingen en vooral de ondersteuning van de enthousiaste ouders niet onderschatten. Op zondag 26 mei gaan we met 3 finalisten naar Namen. Terug een dag om naar uit te kijken.”

De laureaten werden ontvangen op het stadhuis door de schepen. Daar kregen ze een erkentelijke oorkonde en een bon, ter felicitatie voor deze bijzondere prestatie.

Foto’s stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten