• 18/07/2024

Mechelen subsidieert kunst- en cultuurprojecten, Bonheiden ruimt op

MECHELEN – Stad Mechelen roept kunstenaars en organisaties op om kunst- of cultuurprojecten te organiseren die een bijzondere dynamiek toevoegen aan de culturele stad. Zij kunnen daarvoor een subsidie bekomen tot 3 000 euro. Op woensdag 16 maart vindt er een infosessie plaats, een aanvraag indienen kan tot zondag 15 mei.

Björn Siffer (Groen), schepen voor cultuur: ‘Met de projectsubsidies versterken we individuele kunstenaars en organisaties die mee bouwen aan het uniek karakter van Mechelen. Vaak vullen zij met hun producties een leemte in die we met het klassieke cultuuraanbod niet altijd kunnen invullen. Het is ook een vorm van een impulssubsidie, omdat we hopen dat de gekozen organisaties hiermee hun dromen kunnen waarmaken en professionaliseren. Vorig jaar konden we via deze subsidie negentien projecten ondersteunen voor een totaalbedrag van 39 750 euro. Het loont dus zeker om een aanvraag in te dienen.’

Een project komt in aanmerking als het thuishoort in de brede culturele sector (amateur- of professionele kunsten, circus, cultureel erfgoed, sociaal-culturele of participatieve kunst- en cultuurpraktijken), het gebruik maakt van één of meerdere artistieke of creatieve disciplines ( muziek, dans, theater, beeldende en audiovisuele kunsten, circus, erfgoed, (nieuwe) media, mode, design, architectuur of kruisbestuivingen), de feiten spelen zich af in Mechelen, het voegt een duidelijke meerwaarde toe aan de culturele dynamiek van Mechelen, waarbij het ook zoekt naar verbinding en vernieuwing in de stad en het duurt maximaal twee jaar.

Mechelse individuele kunstenaars, creatieve collectieven of niet-winstgevende organisaties kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 3 000 euro. Wie meer informatie wil over de mogelijkheden van de subsidie of ondersteuning zoekt kan zich inschrijven voor de infosessie op 16 maart, van 19 uur tot 20.30 uur. Meer info op https://www.mechelen.be/subsidie-kunst-en-culturele-projecten  of via cultureleprojecten@mechelen.be. De lijst van voorgaande projecten vind je terug op https://www.mechelen.be/tips-en-inspiratie.

Nu zondag 6 maart trekken jongeren van de Bonheidense jeugdbewegingen met de steun van jachtvereniging Jaboom weer door de straten om afval uit bermen en bossen op te ruimen.

Ook andere verenigingen dragen hun steentje bij tot een proper Bonheiden en kunnen zo ook een centje bijverdienen. Burgemeester Lode Van Looy (BR30): ‘De jeugdbewegingen staan er niet alleen voor, de jachtvereniging Jaboom zorgt naar jaarlijkse gewoonte voor assistentie. Ook andere verenigingen van Bonheiden worden aangemoedigd om hun steentje bij te dragen. Het gemeentebestuur – en in het bijzonder de dienst Sport en Jeugd – zorgt voor de praktische en logistieke steun om alles vlot te laten verlopen. Het zwerfvuil wordt verzameld in containers op het Kerkplein. De ganse actie zal coronaproof en volgens de voorgeschreven maatregelen plaatsvinden.’

Deze ééndagsactie kadert in een groter gemeentelijk zwerfvuilplan. Zij vult de interventies aan van de gemeentelijke technische dienst en het project peters/meters die over een heel jaar lopen. (EM / Foto Gemeente Bonheiden)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten