• 24/06/2024

Mechelen stond vandaag in het teken van eerlijke kledij en duurzaamheid

MECHELEN – Dit weekend vond de achtste editie plaats van M-fair, het Mechelse festival voor eerlijke kledij. Van bij het begin ging het niet enkel over eerlijke kledij, maar ook over duurzaamheid. Dit luik werd onder meer al ingevuld met ‘Swishing’ (ruilen van kledij), workshops rond het hergebruik van textiel,… Dit jaar werd de focus nog wat verder uitgebreid naar Afrikaans textiel.

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van sociale cohesie: ‘We wilden dit jaar nog wat dieper graven door ook het verhaal achter het textiel te brengen. Met de keuze voor Afrikaans textiel brengen we een boeiende wereld tot bij de Mechelaar en weerspiegelen nog meer de diversiteit die in onze stad zit. Naast de expo ‘Pagne Africain’ die vorige week startte, brachten we, verwant met dit thema, ook een panelgesprek, enkele workshops en een filmvoorstelling. M-fair blijft een evenement waar iedereen zijn gading kan vinden: van jong tot oud, of je nu specifieke interesse in mode en textiel hebt of niet echt. Een aanrader.’

De M-fair vond, integenstelling tot de vorige jaren, deze keer plaats in het Cultuurcentrum. Naast de expo ‘Pagne Africain’ die ruim een maand loopt, was er nog een activiteit die de hele dag overspande en die hét kloppend hart van M-fair is: een markt met de leukste winkels uit Mechelen en daarbuiten met een eerlijk, fair en/of circulair aanbod.

Daarnaast was er een filmvoorstelling ‘Wax print’ (over de geschiedenis van het iconische textiel), er waren twee panelgesprekken (rond de thema’s ‘Waar naartoe met onze gebruikte kleding?’ en ‘Wat is de oorsprong van Afrikaans textiel?’), er was de traditionele modeshow (door de modeafdelingen van CVO Crescendo en Ursulinen Mechelen) en er waren een heel reeks workshops (waaronder het maken van een Afrikaans muziekinstrument, een naaiworkshop om je eigen foodwrap te maken, modeontwerper voor een dag, …).

Tijdens het panelgesprek ‘Waar naartoe met onze gebruikte kleding?’, ingeleid door schepen Nkandu, kwam naast eerlijke handel en duurzaamheid ook circulariteit in het vizier. Sprekers waren Veerle Spaepen, onderzoeker bij Thomas More Research,  Tom Duhoux, expert circulaire economie en Sam Elinck, projectcoördinator van het Antwerpse textiel inzamelproject ‘De Collectie’.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten