• 19/04/2024

Mechelen organiseert eerste buurtfestival met gratis workshops, woongebied Kantvelde verkleint

MECHELEN – Mechelen heeft heel wat buurten die bruisen en overal trekken vrijwilligers aan de kar. Het eerste Mechels Buurtfestival op zondag 3 september brengt geëngageerde burgers uit de verschillende straten, wijken en dorpen samen in de Sinte-Mettetuin. Ze ontmoeten er elkaar, ontdekken goede voorbeelden, doen inspiratie op voor workshops en maken kennis met stadsdiensten die hen kunnen helpen om van hun idee een succes te maken.

In Mechelen kunnen bewoners sinds 2019 een buurtengagementsnetwerk, kortweg BEN, opstarten en daar een subsidie voor aanvragen. Zo’n BEN omvat één of meerdere activiteiten per jaar of andere initiatieven die ontmoeting in de buurt teweegbrengen of het samenleven in de buurt bevorderen. Denk aan de opstart van computerlessen voor kansarme kinderen of senioren, initiatieven om de straat gezelliger of groener te maken, ontmoetingsactiviteiten voor alleenstaanden, de organisatie van een buurtevenement in een bepaald thema of de oprichting van een buurtwebsite. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast is er twee keer per jaar de mogelijkheid om met je straat deel te nemen aan de Burendagen.

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van ontmoeting: ‘Mechelen is een stad met een sterk sociaal weefsel en een groot aantal vrijwilligers. Velen van hen zetten zich in voor hun buurt en zetten projecten op poten die de leefbaarheid en solidariteit in hun buurt vergroten. Via dit buurtfestival willen we hen enerzijds aanmoedigen, stimuleren en versterken in hun engagement, maar anderzijds zeker ook bedanken. Want het feit dat mensen zich thuis voelen in onze stad is grotendeels dankzij hun engagement. Dat goed nabuurschap leeft in Mechelen, laten de cijfers uit de stadsmonitor ons duidelijk zien: 90 procent van de Mechelaars voelt zich goed in hun buurt.’

‘Op het eerste Mechels Buurtfestival op 3 september willen we alle trekkers uit de verschillende buurten in de Sinte-Mettetuin samenbrengen, waar ze elkaar live kunnen ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen. Anderzijds willen we nieuwe initiatiefnemers aanspreken om iets te organiseren dat ontmoeting stimuleert in hun straat of buurt. We laten ze tijdens het festival kennismaken met het aanbod dat we bieden bij de stad. Ze komen in contact met verschillende diensten die ondersteuning bieden, bijvoorbeeld rond materiaal en zalen, evenementaanvragen, subsidies voor vergroeningsinitiatieven,… We doen dit alles in festivalstijl en bieden enkele leuke laagdrempelige workshops aan die kunnen inspireren, maar ook kinderanimatie en kookworkshops.’ Het Mechels Buurtfestival vindt plaats van 14 tot 18 uur. De workshops worden gratis aangeboden, enkel de drankjes zijn betalend. Het volledige programma vind je hier

Het stadsbestuur van Mechelen heeft de krijtlijnen goedgekeurd voor het nieuwe duurzame stadsdeel Kantvelde, een buurt waar wonen, bos en park elkaar ontmoeten en naadloos in elkaar zullen overvloeien. Er zullen slechts twee van de oorspronkelijk zeven hectare woongebied bebouwd worden.

Het stedenbouwkundig ontwerp past binnen de voorschriften uit het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Regionaalstedelijk Gebied Mechelen. Kantvelde is een van de twaalf deelgebieden van dit GRUP. Voor de komst van dit GRUP was de volledige zeven hectare nog bestemd als woongebied. Met het nieuwe GRUP wordt 3,8 hectare bestemd voor park en bos. Het woongebied wordt gereduceerd tot een kleinere zone. Er mogen maximaal 225 wooneenheden worden opgetrokken.  Er komt een private ondergrondse parking met ook ruimte voor bezoekers en er wordt volop ingezet op de zachte, duurzame weggebruiker en deelmobiliteit. De wijk bevindt zich op wandelafstand van alle stedelijke voorzieningen en het stadscentrum en stations zijn vlot met de fiets bereikbaar. Info hier . (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten