• 15/07/2024

Mechelen loopt warm voor Special Olympics, al 9 000 tickets aan de man gebracht

MECHELEN – Vanochtend kwam de Olympische vlam aan in Mechelen. Daarmee zet de stad zich schrap voor de laatste rechte lijn naar de Nationale Spelen van de Special Olympics Belgium. Die vinden plaats op verschillende sportlocaties verspreid over heel Mechelen en omstreken vanaf woensdagavond 17 tot en met zaterdag 20 mei.

De Olympische vlam werd officieel ingewijd op de Grote Markt, waarbij Special Olympics-atleet Maarten Poels (rechts op de foto) de vlam symbolisch de stad binnenbracht. De stad en organisatoren van de Special Olympics deelden voordien op het stadhuis een laatste stand van zaken mee in de voorbereidingen naar de Nationale Spelen toe.

Piet den Boer (links op de foto), voorzitter van Foundation Mechelen: ‘G-sport is belangrijk. Special Olympics heeft een speciaal plaatsje in mijn hart omdat ik het één van de mooiste organisaties vind die in België bestaan. Als je op straat aan iemand vraagt ‘wat is Special Olympics?’ dan denken velen aan de Paralympics maar Paralympics komt op tv en daar zie je sportmensen met een fysieke beperking topprestaties leveren. Het mooie aan de Special Olympics is dat alle deelnemers topprestaties afleveren naar hun mogelijkheden. Iedereen wint en iedereen heeft plezier. Voor de openingsceremonie hebben we op dit moment 750 mensen die een business seat geboekt hebben, terwijl we 9 000 tickets aan de man hebben gebracht. Ik zal blij zijn wanneer het 17 mei is. Dan kunt u mij dronken vinden ergens in de bar.’

Meer dan 3 500 atleten nemen deel aan de Nationale Spelen in 25 sporten, zowel individueel als in teamverband. De atleten hebben alle mogelijke achtergronden, sportervaringen en leeftijden. Zo is de jongste atleet acht jaar oud en de oudste 76 jaar.

De Spelen vinden plaats op tien verschillende locaties: AFAS stadion KV Mechelen (openingsceremonie), sportpark De Nekker (badminton, zwemmen, voetbal, atletiek, vloerbal, zeilen, kajak), de Nekkerhal (basketbal, judo, boccia), sportclub KMTHC (tennis, hockey), kazerne Peutie (wielrennen, triatlon), Gymnopolis (turnen), manege de Verbrande Brug (paardensport), bowling Burney’s (bowling) , sportcomplex Plaon (netbal), sporthal IHAM (tafeltennis) en zwembad Geerdegemvaart (zwemmen, triatlon). In totaal helpen zo’n 1 800 vrijwilligers om de Nationale Spelen in goede banen te leiden.

Alle wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het publiek. De Nationale Spelen van Special Olympics starten op woensdagavond 17 mei om 19 uur. Op dat moment brengt een delegatie atleten de Olympische vlam vanaf de Grote Markt naar het voetbalstadion van KV Mechelen, waar de openingsceremonie van de Spelen plaatsvindt. Het wordt een spektakel met optredens van onder meer Gunther Neefs, Metejoor, Pauline en Gustav. Momenteel zijn er nog zowat 1 000 kaarten te verkrijgen. De tickets zijn gratis, maar je moet wel vooraf registreren via https://invite.eventmasters.be/SpecialOlympicsBelgium2023/?l=nl.

Donderdag vinden de voorrondes plaats die de atleten indelen op basis van hun sportniveau. Op vrijdag en zaterdag nemen de atleten het tegen elkaar op in de diverse competities met verschillende medaillemomenten.

Met een Olympisch dorp ontpopt De Nekker zich tot het kloppend hart van de Nationale Spelen doorheen de vier dagen. Op deze plek kunnen atleten en toeschouwers genieten van optredens en randanimatie. In datzelfde Olympisch dorp eindigen de Nationale Spelen om 16 uur met een slotceremonie.

De Special Olympics worden om beurten in een Vlaamse en een Waalse stad gehouden en om de vijf jaar in Brussel. Vorig jaar was Louvain-la-Neuve aan de beurt, volgend jaar wordt het La Louvière, in 2025 heel waarschijnlijk Kortrijk en nadien Brussel.

Edwin MARIËN

Foto Special Olympics

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten