Mechelen, Lier en Willebroek slaan handen in elkaar voor welkomapp
MECHELEN – Een gratis smartphoneapp die nieuwkomers informeert over vrije tijd, gezondheidszorg, wonen, leren en leven in Mechelen. Dat is de WelkomApp. Ze werd al 2 100 keer gedownload, maar dat aantal kan nog flink stijgen. Dankzij subsidies van VLAIO in het kader van City of Things kan het project worden verduurzaamd, uitgebreid en opgeschaald. Verschillende partners zetten hier mee hun schouders onder: Agentschap Integratie & Inburgering, Stad Lier, Gemeente Willebroek, Digitaal Vlaanderen en VVSG.
De applicatie bestaat in Mechelen sinds augustus 2022 en is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens. Binnenkort komen daar Frans, Spaans, Tigrinya, Dari, Turks, Russisch en Arabisch bij. Dankzij de ontwikkeling van open sources en een businessmodel kan de WelkomApp bovendien uitgerold worden in andere steden en gemeenten, zoals dat het geval zal zijn voor Lier en Willebroek. Het biedt lokale besturen de mogelijkheid om een toegankelijke dienstverlening aan te bieden naar alle burgers, over grenzen heen.
Goedele Van der Spiegel, afdelingsverantwoordelijke van Digitaal Vlaanderen: ‘Digitaal Vlaanderen treedt op als productowner van de WelkomApp. Zo kunnen we er een breder verhaal van maken samen met Mijn Burgerprofiel.’ VVSG engageert zich om de ontwikkelingen van dit project te bepleiten bij andere lokale besturen. Het totale projectbudget bedraagt 1 243 721 euro waarvan Stad Mechelen 954 885 euro subsidie vanuit Vlaanderen ontvangt. De stad zal in samenspraak met de projectpartners de projectmiddelen beheren conform de richtlijnen van de VLAIO. Het project loopt tot 30 juni 2025.
Hoe schrijf ik mijn kind in voor een crèche of school? Waar leer ik Nederlands of een andere taal? Wat zijn de openingsuren van de bibliotheek of het stadhuis? Waar is het ziekenhuis en waarvoor kan ik bij een spoeddienst terecht? Gebruikers kunnen verschillende relevante organisaties per thema op een kaart ontdekken. Daarnaast biedt een kalender een overzicht aan interessante activiteiten. Een woordenboek legt moeilijke woorden uit en voor wie lezen moeilijk is, kan alle informatie in de app beluisterd worden via een voorleesfunctie.
Gabriella De Francesco (Groen), Mechels schepen van diversiteit en gelijke kansen: ‘Jaarlijks zien we zo’n 4 600 nieuwe Mechelaars, waaronder 1 340 niet-Belgen. Als eerste bieden we hen een dienstverlenend en sociaal netwerk, zodat ze de weg naar hulp en sociaal contact vlot vinden.’ Rina Rabau Nkandu (Groen), Mechels schepen van slimme stad en toegankelijkheid: ‘Heel wat nieuwkomers vinden moeilijk de weg naar de dienstverlening, en hebben soms nog werk aan hun digitale vaardigheden, waardoor reguliere websites lastig kunnen zijn. Bij de ontwikkeling van de app is er aandacht besteed aan de vormgeving en toegankelijkheid: er zijn veel pictogrammen, grote logo’s van organisaties, eenvoudige teksten.’
Annemie Goris (N-VA), Liers schepen van integratie: ‘Gezien de digitale drempels en uitdagingen bij verschillende doelgroepen is het noodzakelijk om de welkomapplicatie te beschouwen als één van de oplossingen in het beleid inzake nieuwkomers in combinatie met het fysiek onthaalbeleid dat gecoördineerd wordt door het Agentschap Integratie en Inburgering. Daarenboven is het een feit dat deze app een toegankelijke informatiebron is voor alle Lierenaars en specifiek voor kwetsbare doelgroepen.’ Mina Koukas (Groen), schepen voor samenleven in Willebroek: ‘De WelkomApp biedt nieuwkomers een handig en laagdrempelig instrument om informatie te vinden over onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en werk, maar ook over lokale initiatieven en praktische info over onze gemeente.’ Info: www.mechelen.be/welkom-app. (EM / Foto Stad Mechelen)