• 27/05/2024

Mechelen krijgt bronzen boslabel

MECHELEN – Voor het planten van 2,54 ha nieuw bos op eigen terrein ontving de stad Mechelen vanmiddag het bronzen boslabel van de Bosalliantie. Dat gebeurde tijdens een officiële awarduitreiking in Brugge. Het stadsbestuur draagt bosuitbreiding hoog in het vaandel en heeft de afgelopen jaren dan ook veel nieuwe bossen aangeplant, zowel op privaat als op publiek domein. Soms gebeurde dit door de stad zelf, maar vaak ook samen met partners.

De boslabels zijn awards voor lokale besturen, uitgereikt door de Bosalliantie, een samenwerkingsverband van overheden en partners om zoveel mogelijk bos te creëren in Vlaanderen. De labels zijn gebaseerd op het aantal hectare nieuw bos dat het bestuur op eigen grond heeft aangeplant. Mechelen plantte 2,54 ha bos, goed voor het bronzen boslabel. Gemeenten krijgen een zilveren boslabel bij 5 ha en een gouden boslabel bij 10 ha.

“Sinds 2019 hebben we als stad 2,54 ha nieuw bos aangeplant op eigen terrein, dat is ongeveer vijf voetbalvelden. Denk aan de uitbreiding van het Thiebroekbos, de aanplant van het Stiltebos op de voormalige Tivoliparking of het geboortebos aan Nekkerspoel. Ook kwam er bos bij aan het voetbalveld in Muizen, in Papenhof, op Stuivenberg en elders. Het bronzen boslabel is een terechte erkenning voor onze stad en een pluim op de hoed van alle collega’s die hieraan werken”, aldus schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen. Hij vult aan: “In het najaar planten we nog 1,36 ha nieuw bos aan. Dit was voorzien voor afgelopen plantseizoen maar door de aanhoudende hoge waterstand kon er niet aangeplant worden. Dat brengt ons alweer een stap dichter bij het zilveren boslabel!”

Compensatiebos of bossen die aangeplant zijn in samenwerking met andere overheden of organisaties maar niet op eigen grond, tellen niet mee voor het boslabel. Toch komt er ook op die manier in Mechelen veel nieuw bos bij, denk bijvoorbeeld aan de recente bebossing van de voormalige voetbalvelden van Rapid Leest in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, de uitbreiding van den Battelaer door Natuurpunt of in het Vrijbroekpark door de provincie.

In totaal gaat het om 15,14 ha bosaanplant op Mechels grondgebied van 2019 tot nu, meer dan 30 voetbalvelden. Maar een bos stopt niet aan de gemeentegrens. Als we het wat ruimer bekijken, dan kan ook Natuurpark Rivierenland een mooie groei voorleggen. In de periode 2019-2024 werd er meer dan 50 hectare nieuw bos in het natuurpark geregistreerd op bosteller.be.

“Vlaanderen roept steden en gemeenten op om nieuw bos aan te planten en daar werken we als stad volop aan mee. Daarnaast doen we ook op andere manieren aan natuurversterking en is er in Natuurpark Rivierenland 366 ha beschermde natuur bijgekomen. Zo besteden we veel aandacht aan het herstel van onze wetlands, dat zijn de broeken of de natte gebieden in de valleien van de Barebeek, Vrouwvliet en de Zenne die hier van nature voorkomen. Ze zijn een leefgebied voor verschillende amfibieën en vogels, vangen regenwater op en verkoelen de stad. Samen met de extra bossen zijn ze de ideale airco om Mechelen nu en in de toekomst leefbaar te houden”, besluit schepen Princen.

Foto’s stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten