• 05/12/2024

Mechelen heeft Herman de Coninckbrug, steun voor project in Vietnam en Mali

MECHELEN – De Plaisancebrug bestaat uit twee basculebruggen naast elkaar over het Kanaal Leuven-Dijle. De brug waaraan nu al een gedicht hangt van Herman de Coninck krijgt de naam van de schrijver/dichter .

De naam Plaisancebrug, die bestaat uit twee basculebruggen blijft behouden voor één brug (uitgaand verkeer vanuit centrum), de andere brug wordt Herman de Coninck-brug genoemd. Het idee om de brug te hernoemen kwam van Henk Van Nieuwenhove van vzw Het Paradijs. Hij vroeg de stad Mechelen een hernoeming van de brug waar het gedicht op staat, naar Herman de Coninck-brug.

De tweedelige brug is eigendom van De Vlaamse Waterweg nv. Voorzitter Koen Anciaux (rechts op de foto): ‘Er zijn intussen nog al wat beweegbare bruggen op Kanaal Leuven-Dijle met een dubbele naamgeving. Gezien hier één brug de benaming blijft behouden, is het geen probleem om de andere brug van naam te veranderen. Ook komt er een naambordje ter hoogte van de brug. Het naambordje wordt aangevuld met een QR-code die meer informatie geeft over de schrijver Herman de Coninck.’ Björn Siffer (Groen, links op de foto), schepen van cultuur: ‘Herman de Coninck is één van Belgiës grootste dichters. Geboren en getogen in Mechelen, zal hij voor altijd onderdeel zijn van onze stad. Dat de brug naast zijn gedicht nu ook zijn naam draagt, is een gepast eerbetoon.’ Herman de Coninck werd in 1944 geboren in Mechelen, waar hij ook zijn jeugd doorbracht. Later verkende hij Vlaanderen en ontpopte hij zich tot een schrijver. Hij staat bekend als ‘de man die zijn volk poëzie leerde lezen.’ Hij overleed in 1997.

In de jaarlijkse wedstrijd ‘Mechelen mondiaal voor SDG’s’ worden dit jaar twee organisaties bekroond: Plan International België met een project in Vietnam om meisjes te beschermen tegen misbruik en geweld en Collectief Kanaga met een project over watervoorziening in Mali. Ze winnen elk 16 767,50 euro.

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van mondiaal beleid: ‘Het project van Plan International België maakt gebruik van een digitaal platform om meisjes te beschermen tegen misbruik en geweld. Dit sluit aan bij onze aanpak van digitalisering die vooral gericht is op het creëren van een meerwaarde en bijkomende dienstverlening. Het project van Collectief Kanaga draait om water en watervoorzieningen, een thema dat bij ons ook zeer actueel is met lange periodes van droogte en waar we onder meer via ontharding iets aan willen doen. Deze projecten tonen de meerwaarde van mondiaal beleid aan. De problemen van vandaag zijn bijna allemaal mondiale problemen die we samen aanpakken. Dat is bovendien geen eenrichtingsverkeer: we kunnen allemaal van elkaar leren.’

In deze subsidieronde krijgen twaalf projecten een subsidie van 1 895,66 euro. Drie projecten krijgen elk 3 595,66 euro: Stichting Hubi en Vinciane (bestrijding van ondervoeding in 63 rurale gebieden in de regio Borgou in Benin), Artsen Zonder Vakantie (versterken van het Hôpital Général de Référence in Monvu in de Democratische Republiek Congo) en Broederlijk Delen vzw (het promoten van agro-ecologische landbouw. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten