• 24/05/2024

Mechelen geeft 168 000 euro aan zes jeugdverenigingen, Duffelse parochie bestaat 75 jaar

MECHELEN – De stad Mechelen kent dit jaar een totale investeringssubsidie van 168 000 euro toe aan de nieuwbouw of renovatie van jeugdlokalen. Alle aanvragers kregen daarbij groen licht. Deze zes jeugdverenigingen krijgen zo steun voor hun projecten, gaande van kleine aanpassingswerken tot nieuwbouw. Duurzame renovatie- en nieuwbouwprojecten zitten al een tijdje in de lift. Ook jeugdverenigingen springen volop mee op deze kar.

Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen voor jeugd: ‘Dankzij investeringssubsidies van onze stad voor renovatie en nieuwbouw van jeugdlokalen, krijgen deze verenigingen een welgekomen ruggensteun om hun lokalen aan te pakken. Zo kunnen ze volop inzetten op de veiligheid, hygiëne en efficiëntie van hun werking, en geeft dit hun ook de kans om creatief na te denken over de invulling van hun ruimte(s) en het energieverbruik. Zo investeren ze in de toekomst. Ook houden ze gedurende het ganse traject de touwtjes in handen en gaan ze zelf op zoek naar een geschikte aannemer, vragen ze offertes op, brengen ze hun subsidiedossier met bewijsstukken in orde…’

Binnen haar meerjarenplan voorziet de stad jaarlijks een investeringssubsidie voor renovatie en nieuwbouw van jeugdlokalen. Die subsidie wordt volgens het reglement ter betoelaging van renovatiewerken aan of nieuwbouw van jeugdlokalen uitgekeerd over verschillende jaren, zodat jeugdverenigingen hun grotere bouwprojecten in fases kunnen uitvoeren. De stad zet de nog niet opgenomen investeringssubsidie bijgevolg telkens over naar het volgende begrotingsjaar. Als jeugdvereniging heb je steeds tot eind februari de tijd om je dossier voor dat lopende jaar in te dienen.

Voor 2023 dienden zes jeugdverenigingen een subsidieaanvraag in. De voorgelegde dossiers werden afgetoetst aan het subsidiereglement, waarbij toelages afhangen van de prioriteit van de werken. Bij nieuwbouw of aanpassingswerken in functie van veiligheid voorziet de stad een toelage van 75 procent met een maximum van 50 000 euro. Voor klasse 2 of renovaties in functie van een goed beheer van de jeugdlokalen zijn subsidies van 75 procent mogelijk met een maximum van 15 000 euro. Voor kleine renovaties (klasse 3) komt de stad voor 50 procent tussen met een maximum van 1 250 euro.

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde alle aanvragen goed en voorziet een totaal investeringsbedrag van 168 000 euro. Volgende jeugdverenigingen zijn in blijde verwachting van deze extra middelen: Chiro Leest, Chiro Coloma, Jeugdhuis Joko, Woudlopers, Weyneshof vzw en Jeugdhuis Joppe. Hun ingrepen gaan van vervanging van verlichting en cilindersloten tot verwijdering van asbest en optrekken van een nieuwbouw. Na afloop van de werken voert de stad steeds een controlebezoek uit.

De parochie Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil in Duffel bestaat 75 jaar. Daarom organiseert ze heel wat activiteiten, onder meer een fiets- en wandelzoektocht en een unieke filmavond met beelden uit 1937.

Maandag 14 augustus starten de festiviteiten met de jaarlijkse kaarskensprocessie en een fietszoektocht (27 kilometer) en wandelzoektocht (acht kilometer), die lopen tot en met zondag 1 oktober. Pastoor Jan De Kinder: ‘De Duffelaars noemen onze kerk nog steeds de kapel. Dat is logisch, want drie eeuwen lang was ze een kapel. Pas in 1948 werd ze een kerk, toen de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil ontstond.’ Op Open Monumentendag, zondag 10 september, toont een exclusieve expo enkele unieke kerkschatten en het Mariabeeldje, dat in 1637 in een boom werd gevonden op de plaats waar nu de kerk staat. De Kinder: ‘Je kan er alles over lezen in het boek dat de Duffelse Heemkundige Kring publiceert. Dit boek kan je kopen tijdens alle activiteiten van 75 jaar parochie.’ Zondag 15 oktober is dan de feestelijke eucharistieviering om 10 uur in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil, met aansluitend een receptie. Info: http://www.olvduffel.be/. (EM / Foto OLV Duffel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten