• 27/05/2024

Mechelen gaat voor groen en kwaliteit in het ontwerp ‘Hof van Egmont’

MECHELEN – De stad Mechelen wenst een kwalitatief stadsvernieuwingsproject op de site Hof van Egmont te ontwikkelen en zette de verouderde gebouwen vorig jaar te koop. In de toekomst komt hier een gemengd programma voor wonen, ondersteunende functies en buurtvoorzieningen. Acht ontwikkelaars dienden een voorstel in. Na een selectieprocedure kwam 3D Real Estate als laureaat uit de bus. De verkoop van het Hof van Egmont staat vandaag ter goedkeuring op de agenda van de Raad voor Maatschappelijk welzijn. De verkoop zal de stad een bedrag van meer dan zeventien miljoen euro opleveren.

Vandaag werd door burgemeester Bart Somers en schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen (beiden Voor Mechelen) zowel de maquette als een impressiebeeld van het project getoond.

Burgemeester Bart Somers en schepen Greet Geypen bij de maquette van ‘Hof van Egmont’

Om even te schetsen: het gebied is twaalfduizend m2 groot en heeft een uitstekende ligging aan de rand van de binnenstad. De site Graaf van Egmont bestaat momenteel uit een woonzorgcentrum en parkeerclusters, maar ook enkele woningen met private tuinen zullen her-ontwikkeld worden tot een gemengd programma van woningen, ondersteunende functies en gemeenschapsvoorzieningen rond verschillende groene binnengebieden. Het is een site met veel potentieel die kan bijdragen aan de omgeving.

 

Greet Geypen: ‘Het is vlak bij het station gelegen, op wandelafstand van Bruul en Thomas More, en dus een heel goede locatie naar omsluiting. Eigenlijk wordt daar een nieuwe stadswijk gebouwd aan de Hanswijkstraat, Graaf van Egmonststraat en Speecqvest. Het is de bedoeling van de ‘look and feel’ van de Bruul verder door te trekken, maar ook van het Kardinaal Mercierplein heraan te leggen. Er komt ook een nieuw groot groen plein en een extra ondergrondse parking. Vooraleer met het bouwen van start kan gaan, moet er ook nog een verhuis gebeuren van het rusthuis naar de site van de Zwartzustersvest. Wij gaan echter wel in gesprek met de ontwikkelaar om gefaseerd te werken zodat een aantal van de gebouwen reeds zou kunnen aangepakt worden ‘

‘Er komen 137 nieuwe woongelegenheden, waarvan 18 duplexwoningen en daarnaast nog eens 32 studentenkamers. Er wordt 4600 m2 aan publieke ruimte voorzien, waar o.a. plaats is voor een speelpleintje. Daarnaast wordt er voor 3030 m2 gemeenschapsvoorzieningen ingepland. De bestaande 100-jarige rode beuk blijft behouden – wat absoluut een meerwaarde is – en zal zichtbaar blijven vanop de Vesten. Het is voor de stad essentieel dat hier een meerwaarde voor de buurt gecreëerd wordt. Er komt een ondergrondse parking met 174 parkeerplaatsen, tevens zijn er zowel boven- als ondergrondse fietsenstallingen voorzien.’ 

Impressiebeeld onderaan: © 3D Real Estate

Dat er een nieuw project zou komen op de Egmont-site (de site van het huidige rusthuis), was al langer geweten maar nu zit er pas echt schot in de zaak: 

We hebben een jaar lang een traject doorlopen, wij hebben het project in de markt gezet met een vooropgestelde minimumprijs van twaalf miljoen Euro, maar er was zoveel interesse in die plek dat één van de projectontwikkelaars, naast een prachtig project bereid was om daar een stuk meer voor te betalen. Dat is goed voor de stadskas, maar ook voor de stedelijke ontwikkeling. Je gaat daar o.a. een heel nieuw plein krijgen, echt een stadstuin van een halve hectare groot. Op die manier wordt in dat deel van de stad een kwalitatieve sprong vooruit gemaakt’, aldus Bart Somers.

‘De ligging tussen het station en de grote markt is fantastisch … Je bent op wandelafstand van het stadscentrum en van het station. Het project is gelegen aan de Vesten die ook helemaal worden vergroend, kortom een fantastische plek om te gaan wonen … Het is echter niet evident om zo maar beginnen te bouwen: wij hebben daar immers momenteel nog een rusthuis en die bewoners hebben uiteraard ook recht op een kwalitatieve woonomgeving. Een aantal bewoners is al verhuisd naar het nieuwe woonzorgcentrum naast het Sint Maartenziekenhuis en wij gaan zelf een ook een nieuw woonzorgcentrum bouwen op de Zwartzustersvest.’ Een officiële naam voor dit project is er nog niet, maar het mag van burgemeester Bart Somers best ‘Egmontsite’ worden.

Vanavond wordt de verkoop van het Hof van Egmont ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

Ivo VAN DE KORPUT

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten