• 12/07/2024

Mechelen en UA doen onderzoek naar de knijt, N16 twee nachten dicht

MECHELEN – Stad Mechelen voert samen met Universiteit Antwerpen en De Vlaamse Waterweg onderzoek naar de knijt. Deze vervelende muggensoort steekt harder dan andere muggen die we kennen en duikt vooral op langs waterlopen. De omgeving van het Zennegat in Mechelen is een van de locaties waar knijten regelmatig gesignaleerd worden en voor overlast zorgen.

Het was gemeenteraadslid Tine Van den Brande (Groen) die de problematiek aankaartte in maart van dit jaar:  ‘Ik kreeg heel wat meldingen uit de ruimere omgeving van het Zennegat, zowel van bewoners als van recreanten. Sommige mensen gaven aan dat het bij valavond soms bijna onmogelijk werd om buiten te komen. Nu zijn ze weer aanwezig. Met de regenval en overstromingen van enkele weken geleden zijn overal vochtige plekken ontstaan, ideale kweekvijvers voor knijten. Ik ben dan ook blij dat er gewerkt wordt aan een oplossing.’

Kant-en-klare oplossing zijn er niet en daarom willen De Vlaamse Waterweg en de Universiteit Antwerpen in eerste instantie onderzoek voeren en de aantallen in kaart brengen. Daarvoor worden er deze maand tien knijtenvallen in de omgeving van het Zennegat geplaatst. Patrick Princen (Groen), schepen van openbare werken en natuur- en groenbeheer: ‘We zijn op zoek naar tien locaties om een knijtenval te installeren. Het belangrijkste doel van deze vallen is het verzamelen van knijten voor verder onderzoek en om zicht te krijgen op de omvang van het probleem. Het gaat op dit moment dus nog niet om een echte bestrijding van de knijten, maar het is zeker een stap in die richting. Het spreekt voor zich dat we als stad blij zijn met dit onderzoek en dat we hopen dat er snel concrete acties uit voortvloeien om de overlast door de knijten in te perken.’

Sander Belmans, projectingenieur investeringen van De Vlaamse Waterweg: ‘Knijten worden in vallen (zie foto) gelokt door middel van uv-licht. Voor deze ledstrip hebben ze dus elektriciteit nodig om te werken. Om die reden zoeken we mensen die dergelijke val in de tuin willen plaatsen en van energie voorzien. De vallen bevatten tien liter water waar zeep aan toegevoegd wordt om ervoor te zorgen dat de knijten niet op het wateroppervlak kunnen blijven staan, maar erin wegzakken en verdrinken. Na twee weken worden de vallen verzameld en wordt de inhoud geanalyseerd.’ Alle omwonenden kregen ondertussen een brief met alle informatie en de contactgegevens om zich kandidaat te stellen om aan het onderzoek deel te nemen. Aanmelden kan nog altijd.

In de nachten van woensdag 18 op donderdag 19 augustus en donderdag 19 op vrijdag 20 augustus vervangt het Agentschap Wegen en Verkeer het asfalt op een deel van de N16 in Heffen. Het gaat om de Steenweg op Blaasveld vanaf het kruispunt met de Molenbeekstraat tot aan de Zennebrug. De rijweg is tijdens de twee nachten volledig afgesloten in beide richtingen voor doorgaand auto- en vrachtverkeer. Het verkeer tussen Mechelen en Willebroek moet ‘s nachts rekening houden met lange omleidingsroutes, omdat ook verderop op de N16 aan de Blaasveldstraat in Willebroek werken bezig zijn. Wie niet in de omgeving moet zijn, kan die best vermijden. Overdag kan het verkeer wel via de N16 passeren. (EM / Foto De Vlaamse Waterweg)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten