• 23/06/2024

Mechelen en Sint-Katelijne-Waver ondersteunen samen nieuwkomers

MECHELEN – Vandaag ontvingen 21 nieuwe Mechelaars hun inburgeringsattest uit handen van schepen Gabriella De Francesco (Groen). Vanaf 2022 wordt sociale netwerking en participatie een verplicht onderdeel voor anderstalige nieuwkomers in Vlaanderen. Stad Mechelen en de gemeente Sint-Katelijne-Waver willen hen daarbij ondersteunen. Via het project Mozaïek komen inburgeraars in contact met een buddy, vrijwilligerswerk of een kennismakingstraject in een buurt of in een organisatie.

Tot 2022 bestaat het inburgeringstraject nog uit drie pijlers: het leren van Nederlands, het volgen van een Maatschappelijke Oriëntatiecursus en trajectbegeleiding naar werk of studies. Daar wordt vanaf 2022 een vierde pijler ‘sociale netwerking en participatie’ aan toegevoegd. Mechelen en Sint-Katelijne-Waver hebben hiervoor het project Mozaïek opgericht, een proefproject met steun van Europa (ESF). Nieuwkomers krijgen bij Mozaïek een traject op maat aangeboden. Ze kiezen één of combineren meerdere trajecten uit een aanbod van deze drie: vrijwilligerswerk, kennismakingstraject of buddywerking. Omdat iedereen uniek is, wordt er rekening gehouden met de vragen, noden, interesses en wensen van de deelnemer.

An Coen (N-VA, zie foto), schepen van sociale zaken en integratie in Sint-Katelijne-Waver: ‘Met dit project worden nieuwkomers ondersteund bij hun integratieproces. We geven mensen de kans om deel te nemen aan de samenleving en om een sociaal netwerk uit te bouwen. Een sociaal netwerk opbouwen en participeren in de samenleving is cruciaal voor een volwaardige inburgering. Daarom kiezen we voor een traject op maat. Zo bouwen deelnemers duurzame sociale netwerken op die blijven bestaan tot ver na het traject.’  Er worden nog steeds vrijwilligers gezocht. Inwoners van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver die zich graag inzetten als buddy en organisaties die geïnteresseerd zijn in het vrijwilligerstraject of kennismakingstraject nemen een kijkje op https://www.mechelen.be/mozaiek

Vanmiddag vond er in het Cultuurcentrum een netwerkmoment plaats om de deelnemers van Mozaïek de mogelijkheid te geven om nieuwe mensen te ontmoeten en ook om ze kennis te laten maken met interessante organisaties, zowel voor ouders als kinderen. Denk aan conversatietafel ’t Klapgat, Welcome in Mechelen, de UiTPAS, Museum Hof van Busleyden, circusatelier Circolito, de fietsschool. Eén van de activiteiten op het programma was  de inburgeringsceremonie. De gelauwerden zijn mensen die al wat langer in Mechelen wonen en hun inburgeringstraject al hebben afgerond. Dit jaar waren dat er 178. Van hen schreven er 21 zich in voor de ceremonie. Niet te verwarren dus met de deelnemers van Mozaïek, die nog bezig zijn met hun inburgeringstraject.

De Francesco: ‘Vandaag ben ik supertrots dat 178 Mechelaars dit jaar hun inburgeringstraject succesvol afgerond hebben. Ik heet hen van harte welkom in Mechelen en wil hen feliciteren en bedanken voor hun inspanningen. Hiermee zetten onze nieuwe vrienden sterke stappen richting werk, school en het leren kennen van nieuwe mensen. Het is ook een extra bijzondere dag omdat ik het diploma weer persoonlijk mag overhandigen. Na periodes van crisismaatregelen doet het deugd om iedereen weer te kunnen ontmoeten.’ (EM / Foto N-VA)”

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten