• 17/07/2024

Mechelen en Mortsel strijden mee voor de titel fietsstad van het jaar

MECHELEN – Negen Vlaamse steden en gemeenten dingen mee naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2022. Dat maakten Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit, de VSV en de Fietsersbond vanmiddag bekend.

Er zijn twee Antwerpse nominaties. De winnaars worden onthuld tijdens het Fietscongres dat op dinsdag 31 mei plaatsvindt in Deinze.

In een grote publieksbevraging over het fietsbeleid waaraan 133 Vlaamse gemeentes deelnamen, kwam Mechelen naar voor als één van de drie best presterende steden. Ze haalde haar nominatie binnen in de categorie steden en gemeenten met meer dan 50 000 inwoners, samen met Genk en Leuven.

In de categorie van steden en gemeenten met 20 000 tot 50 000 inwoners is Mortsel één van de kanshebbers, samen met Dilsen-Stokkem en Lommel. Bij de kleine gemeenten (minder dan 20 000 inwoners) gaat het tussen Lendelede, Peer en Zutendaal.

In het totaal brachten een kleine 20 000 mensen een stem uit. Iets minder dan de helft van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalde minstens 50 ingevulde enquêtes en kwam daardoor in aanmerking voor de titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2022.

Vicky Vanmarcke (Open Vld, zie foto ), schepen van mobiliteit in Mechelen: ‘Elke erkenning van het harde werk dat we leveren om dé fietsstad van Vlaanderen te worden, stimuleert ons om op de ingeslagen weg verder te gaan.’

‘Het fietsrapport geeft onder meer weer hoe Mechelaars fietsen in hun stad beleven, hoe ze de fietsinfrastructuur ervaren en of ze de communicatie over het fietsbeleid positief inschatten. Dat we op alle vlak mooie cijfers kunnen voorleggen, geeft aan dat de Mechelaar zich in ons verhaal kan vinden.’

In een tweede ronde, die in februari van start gaat, zal een onafhankelijk studiebureau alle genomineerde steden en gemeenten doorlichten. Een vakjury zal daarna de resultaten beoordelen waarna minister Peeters de winnaars zal bekendmaken.

Dat mobiliteit één van de drie speerpunten is voor Mechelen bewees het onlangs aangekondigde plan ‘De Nieuwe Vesten.’ De stad investeert daarbovenop deze legislatuur ruim zestien miljoen euro in fietsinfrastructuur en zet voluit in op deelfietsen en meer ruimte voor fietsen.

Vanmarcke: ‘Dat blijkt dan ook uit het rapport. Mechelaars zijn vooral heel tevreden over het permanent verbeteren van de fietsinfrastructuur, het aangename fietskarakter van onze stad en de vele stimulansen om inwoners aan het fietsen te krijgen. En er staan de komende jaren nog een paar mooie projecten gepland.’

Voor de tweede keer op rij kon Mechelen een nominatie voor de titel Fietsstad 2022 in de wacht slepen. Vanmarcke: ‘Onze snelgroeiende en centraal gelegen stad zet volop in op een transitie naar duurzame mobiliteit. We slaagden erin de score van ons fietsrapport van 2020 te verbeteren.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten