• 19/05/2024

Mechelen doet mee aan Vlaams Kampioenschap tegelwippen en pakt uit met kroostegels

MECHELEN – De lente zit in de lucht en dat betekent ook dit jaar weer de start van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Vorig jaar eindigde Mechelen net naast een podiumplaats met 923,72 gewipte tegels per duizend inwoners (TPI). Dit jaar wordt Mechelen uitgedaagd door Dendermonde, dat in 2023 nipt de derde plaats haalde. Om Mechelaars te stimuleren zijn er dit jaar naast puinzakken ook kroostegels, bakken van eendenkroos gevuld met een inheemse bloemenmix. Het VK tegelwippen loopt nog tot donderdag 31 oktober.

De eerste editie van het VK Tegelwippen was alvast een succes, er werden in totaal 2 982 378 tegels uit de Vlaamse grond gewipt. Dat zorgt voor maar liefst 271 125 vierkante meter  grond die terug kan ademen. Tijdens deze tweede editie komt er zelfs nog een schepje bovenop, want Mechelen is uitgedaagd door Dendermonde. Op die manier komen beide steden samen in één derby en gaan ze naast Vlaanderen ook de competitie aan met elkaar.

Patrick Princen (Voor Mechelen, links op de foto), schepen van natuur- en groenontwikkeling en milieu: ‘Een campagne voor ontharden is nodig, VK Tegelwippen zet dus ook de Mechelaar aan om mee te werken aan ontharding. Elke vierkante meter telt, voor verkoeling van de stad en het creëren van klimaatrobuuste straten zonder wateroverlast. Als stad wordt er ook om de drie jaar gekeken of we nog op de goede koers zitten met het ruimtelijk beleid, waaronder dus de verhardingsgraad. Ook streven we naar 50 procent ontharde grond bij elk nieuw project. Ontharden doen we dus met z’n allen samen.

Om het totaal aantal gewipte tegels dit jaar de lucht in te laten schieten, staan er de komende vijf maanden nog wat onthardingsprojecten op de planning. Het onthardingsteam steekt de handen uit de mouwen in de de Biest, Tessestraat en het Bornstraatje. Ook wordt er rekening gehouden met bijkomende onthardingen bij de heraanleg van straten. Daar is de Paardenkerkhofstraat een heel goed voorbeeld van. Daarbovenop zijn er al aanvragen binnengekomen voor tegeltuintjes en groenslingers, goed voor zo een 30 vierkante meter ontharding. De aanvragen voor puinzakken en kroostegels zijn ook al geopend en dat levert nu al 250 vierkante meter aan ontharding op die de Mechelaars zelf zullen verwezenlijken.

Ook dit jaar kan er gerekend worden op het advies van de Zaden- en Klusbib van Deelbaar Mechelen. Zij hebben vorig jaar hun aanbod wat uitgebreid met enkele opties voor vaste planten die het goed doen in geveltuintjes, ideaal voor het VK Tegelwippen. Als jouw plant op zijn beurt weer zaadjes afgeeft, kan je deze dan binnenbrengen en de cirkel vervolledigen. Ook stekjes kunnen er geruild worden om je nieuwe tegelvrije tuin weer op te fleuren.

Princen: ‘We willen de Mechelaars stimuleren om aan de slag te gaan. Daarom introduceren we dit jaar kroostegels. Bij alle onthardingen krijg je deze biologisch afbreekbare bak gevuld met gedroogd eendenkroos met daarin een mix van 35 verschillende inheemse bloemenzaden. De kroostegels vervangen op die manier de grijze stenen tegels met een groene, bloeiende versie die goed is voor de natuur en kleine fauna. Voor de echte durvers die meer dan drie vierkante meter ontharden, zal er een gratis puinzak worden voorzien.’

De kartonnen bakjes zijn gevuld met gedroogd eendenkroos, dat rijk is aan voedingstoffen voor planten. Dit om het steeds vlotter groeiende eendenkroos in bedwang te houden en om een makkelijk alternatief te voorzien voor het aanleggen van een tegeltuintje. Zowel de kroostegels als de puinzakken worden geleverd door een jobstudent die ook de nodige informatie meegeeft. Je kan ze ook zelf gaan ophalen tijdens de openingsuren van de Klusbib.’ Meer info https://vk-tegelwippen.be/  https://letsflipthecity.nl/  https://www.klusbib.be/#!/home (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten