Mechelaars zetten aan om vegetarisch te gaan eten tijdens de Veggie Challenge


MECHELEN – Woensdag start de Veggie Challenge van EVA vzw en ook dit jaar doet Stad Mechelen mee. Het initiatief spoort mensen aan om 30 dagen vegetarisch te eten. Ook Kato Gâteaux en Funky Jungle, beide winnaars van de Belgian Vegan Awards 2022, zetten hun schouders onder deze uitdaging. ‘Meer plantaardig eten is niet enkel gezond, maar ook positief voor klimaat en milieu. En je spaart heel wat dierenlevens’, klinkt het daar.

Dat er in Mechelen alvast heel wat beweegt rond vegetarische en vegan maaltijden werd nog maar eens bewezen met de in ontvangstname van twee Belgian Vegan Awards.

Op 6 februari vielen Funky Jungle (Best Vegan Lunch) en Kato Gâteaux (Best Vegan Coffee Bar) in de prijzen. Zij geven het startschot voor de Veggie Challenge in Mechelen. Op die manier is Mechelen op goede weg om de beste Veggie burgers van het land te worden.

Patrick Princen (Groen), schepen van klimaat: ‘Als 50 000 Belgen een maand lang geen vlees eten zou dat niet enkel 58 miljoen douchebeurten aan water besparen, maar zouden we ook de CO2-uitstoot van 95 000 autoritten van Antwerpen naar Brussel vermijden.’

‘De impact op het klimaat is dus enorm. Enkele keren in de week een vleesgerecht inruilen voor iets vegetarisch kan ook al zijn effect hebben. Ik doe dan ook met plezier mee met alle Belgen om van maart een vegetarische maand te maken. Want werken aan het klimaat doen we met z’n allen.’

Marjan Keijzer (midden op de foto) van Funky Jungle: ‘Dankzij de feedback van onze klanten en samenwerking met EVA vzw Mechelen ging Funky Jungle in november 2016 de uitdaging aan om over te schakelen op een 100 procent plantaardige menukaart.’

‘Deze ingeslagen weg bleek een juiste beslissing. We willen nog meer mensen motiveren om plantaardig(er)/gezonder/bewuster te eten, zonder in te boeten op smaak en originaliteit. ‘

‘We waren enigszins blij verrast, maar eens zo dankbaar dat we samen met Kato Gâteaux een Belgian Vegan Award (categorie lunch & koffiebar) naar onze thuisstad mee mochten nemen. De Veggie Challenge doet echt iets met een mens. Het geeft ons enorm veel voldoening om zowel als ondernemer als individu een bijdrage te kunnen leveren rond dierenwelzijn, gezondheid en het milieu.’

Zaakvoerster Kato Lauwens van Kato Gâteaux (rechts op de foto): ‘Ook wij zijn al langer bewust van het belang van een lage ecologische voetafdruk. Bij de opening van de koffiebar waren al onze gerechten vegetarisch met heel wat vegan mogelijkheden, die niet alleen gezond voor jezelf maar ook beter voor de planeet zijn. Vorig jaar gingen we er nog een stapje verder in door over te schakelen naar een 100 procent plantaardige zaak.’

‘Ik ontdekte de gruwelijken in de zuivelindustrie en deze wilde ik absoluut niet meer ondersteunen. De beslissing werd snel gemaakt. De award van Best Vegan Coffee Bar was hiervoor nog maar eens een bevestiging.’

‘We doen ons best om heel wat mensen bewust te maken bij hun eetgewoontes en hopen hiermee andere zaken te inspireren. Elke vegan maaltijd die je eet is een stapje richting een betere wereld.’

De teller van Belgische deelnemers aan de challenge staat nu op meer dan 4 100. Wereldwijd zijn er al meer dan 540 000 mensen ingeschreven. Het doel is om meer plantaardig te eten, maar je kan zelf kiezen voor welke uitdaging je gaat. Zo kan je volledig vegan gaan, vegetarisch eten uittesten of proberen om enkele vleesvrije dagen in de week te lassen. Inschrijven doe je via www.veggiechallenge.be/#doemeeform. Ook twaalf Vlaamse gemeenten doen mee. (EM / Foto Stad Mechelen)


Aanverwante berichten