• 23/05/2024

Mechelaars vergroenen mee hun stad, aanpassing ophaaldagen huisvuil

MECHELEN – Voor het derde jaar op rij organiseert Stad Mechelen de groepsaankoop Boom zoekt grond. De stad wil hiermee haar inwoners betrekken en ondersteunen bij het vergroenen van de stad. De voorbije twee jaar kochten honderden Mechelaars bomen en struiken. Dit jaar werd het aanbod uitgebreid met bijenbosjes. Dit zijn plantensoorten die specifiek gekozen werden voor hun goede eigenschappen voor bestuivende insecten, zoals bijen.

Patrick Princen (Groen), schepen van natuur- en groenontwikkeling: ‘Al die bomen die de Mechelaars planten in hun tuinen zijn goed voor een heel bos van vier hectare en zijn o zo belangrijke groene stapstenen voor dieren en insecten. Zo werken we niet alleen aan de vergroening van onze privé tuinen en stad maar ook aan het verhogen van de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van onze stad. Dikke merci aan iedereen en planten maar.’

‘Elk jaar worden er andere soorten bomen en struiken aangeboden. Ook dit jaar stond er heel wat nieuws op het menu, bijenbosjes bijvoorbeeld. Dit zijn bosjes van planten met een goede nectar-en pollenopbrengst, bijvoorbeeld zoete kers, hondsroos en wilde liguster. Ze zijn extra voedzaam voor bijen. Daarnaast kende het aanbod meer fruitbomen- en hagen zoals bessenstruiken en perenbomen. Die zijn niet enkel aangenaam voor bijen maar ook voor ons.  De uitbreiding van het aanbod met bijenbosjes heeft alles te maken met het bijenplan. Een plan dat begin 2022 klaar zal zijn na studies door Natuurpunt. De stad zal hierdoor haar groenbeheer op maat van de bij kunnen aanpassen.’ Vrijdag en gisteren haalden 255 Mechelaars hun bomen, struiken en bijenbosjes op. Zij schreven zich in voor deze editie van Boom zoekt grond. Samen kochten ze 389 bomen, 298 haagpakketten en 113 bijenbosjes. Samengeteld met de vorige twee edities is dit goed voor meer dan 1 400 extra bomen in Mechelse tuinen, meer dan 3,5 kilometer hagen en 174 bosjes. Meer info: https://www.mechelen.be/boomzoektgrond2021.

Vorige week vielen een aantal huisvuilophalers uit die in quarantaine moesten na besmetting met het coronavirus of door een risicocontact. Deze uitval van medewerkers zorgt ervoor dat de ophaaldag in Heffen, Hombeek en Leest voor de rest van december verschuift van maandag naar dinsdag. Filip Van Assche, woordvoerder van IVAREM: ‘Alleen zo kunnen we garanderen dat we iedereen zijn huisvuil kunnen ophalen. Bied je huisvuil vanaf de week van 6 december dus op dinsdag aan in plaats van maandag. Concreet wil dat zeggen dat de eerstvolgende huisvuilophaling in Heffen, Hombeek en Leest doorgaat op dinsdag 7 december. De ophaling van PMD en papier/karton blijft wel gewoon op maandag 6 december doorgaan.’

Burgers zullen dus tot het einde van december hun huisvuil op dinsdag moeten aanbieden. De burgers kunnen hun huisvuilzak steeds aanbieden op maandagavond vanaf 19 uur en voor dinsdagochtend 7 uur.  IVAREM raadt burgers zeker aan om de Recycle App of IVAREM app te downloaden. Zo zijn zij steeds op de hoogte van de correcte ophaaldag voor hun afvalsoorten. Via de Recycle app krijgen burgers ook een melding wanneer er een ophaling is en zo zijn ze automatisch op de hoogte van eventuele wijzigingen. Beide apps kunnen gratis gedownload worden in de Apple App Store en de Google Play Store. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten