• 23/06/2024

Mechelaars kwamen naar proeversmoment van het Pomologisch Collectief

MECHELEN – Vanochtend was er een proeversmoment van het Pomologisch Collectief (POMKO) in het SteenWegPark in Mechelen om te kiezen welke fruitbomen er geplant zullen worden in de toekomstige boomgaard in het park. Zowel gangbare appel- en perenbomen als Mechelse inheemse soorten kwamen aan bod.  

Vandaag waren de omwonenden en geïnteresseerden hartelijk uitgenodigd om te proeven van vijf verschillende appel- en perensoorten. Er kon fruit geproefd worden, maar ook verschillende soorten appelsap. Op basis van een peiling tijdens deze proeverij wordt er dan een selectie gemaakt van verschillende soorten voor de boomgaard in het SteenWegPark. Uiteindelijk zullen er naast loofbomen veertien fruitbomen geplant worden, waarvan zeven gangbare hoogstam fruitbomen en zeven hoogstam fruitbomen van Mechels origine. Zo wordt er ook aandacht besteed aan de traditie van de historische Mechelse fruitteelt die meer dan 100 unieke fruitsoorten telt.

Patrick Princen (Groen), schepen van stadstuinen en parken: ‘De keuze van de fruitsoorten van deze boomgaard ligt in handen van de buurt die hier letterlijk de vruchten van zal kunnen plukken en genieten van de prachtige bloesems. Volgende week worden ook de concrete plannen over de aanleg verder besproken met Hertsens. Een mooie stap richting de uiteindelijke invulling van dit nieuwe park binnen het parkenplan van Mechelen Zuid waar ook het Colomabos, Colomapark en Postzegelpark bijhoren. Het wordt een park waar mensen samen kunnen komen voor ontspanning, maar dus ook voor de boomgaard te ontdekken en heerlijk te genieten en proeven. Een mooie uitbreiding van de boomgaarden die we al hebben in het Tivolipark en Vrijbroekpark.’

Het Steenwegpark krijgt veel bomen en veel natuurwaarde. Centraal legt men een open grasveld aan met aan de ene kant ruimte voor avontuurlijk spel en aan de andere kant een natuurlijk ingepast podium en picknickzone. Hier staan ontmoeting, rust, groen en multifunctionaliteit centraal.

In mei en juni 2021 vroeg men aan de Mechelaars naar ideeën voor verscheidene parken. Er zijn meer dan 1 000 reacties op gekomen. Die verschillende ideeën werden zo goed mogelijk verwerkt in de ontwerpen voor de parken. Het Steenwegpark zal zo eerder gericht worden op groen en rust.

Wist je dat bijvoorbeeld de regio rond Mechelen en Heist-op-den-Berg vroeger een echte fruitstreek was? Eindeloze hoogstamboomgaarden met zowel appel-, peren-, pruimen-, kersen- als notenbomen kleurden eeuwenlang het landschap en zijn ondertussen kostbaar natuurerfgoed. Sommige perenvariëteiten die hier het levenslicht zagen, zijn nu internationaal bekend.

Het fruit kleurde er eeuwenlang het landschap en was een vaste waarde. Dat is wat Regionaal Landschap Rivierenland vandaag wil doen: die oude soorten terug onder de aandacht brengen. Om het fruitareaal van de streek te bewaren gaat men op zoek naar oude fruitbomen om die nieuw leven te geven in nieuwe boomgaarden. Daarvoor verzamelt men hout, dat voor 100 procent het genetisch materiaal bevat van de oude boom, dat dan vervolgens wordt overgeënt op een jonge onderstam.

Heb je zelf fruitbomen en vragen bij het beheer hiervan? Of wil je er graag aanplanten? Dan kan je een halve dag cursus gaan volgen in Sint-Katelijne-Waver waar je enkele basistechnieken leert om ervoor te zorgen dat jouw bomen gezond blijven. Hoe is een fruitboom opgebouwd? Wat is het juiste snoeitijdstip? Dit zijn enkele vragen waar je tijdens deze cursus een antwoord op krijgt. Meer info vind je hier   (EM / Foto POMKO)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten