• 21/06/2024

Mechelaars kunnen gratis naar de zorgcoach en krijgen inspraak ivm cultuur

MECHELEN – Sinds het voorjaar houden zorgcoaches van Zorgbedrijf Rivierenland iedere dinsdagvoormiddag permanentie in het Sociaal Huis. Tijdens deze vrije inloopmomenten kunnen Mechelaars er terecht voor al hun zorggerelateerde vragen. De zorgcoaches komen ook langs in de lokale dienstencentra of bij mensen thuis. Velen kennen dit aanbod nog niet. Daar wil de stad verandering in brengen.

De zorgcoach is het aanspreekpunt voor de zorgvragen van alle Mechelaars. Als ervaren maatschappelijk werkers zoeken de zorgcoaches mee naar een antwoord op zorgvragen van Mechelaars of gaan ze na welke hulp of steun iemand nodig heeft. De oplossing kan binnen Zorgbedrijf Rivierenland liggen, maar ook daarbuiten, bij andere organisaties. De zorgcoach is goed op de hoogte van de sociale kaart van de regio en kan daardoor geheel op maat van de specifieke noden de juiste hulp vinden. Maar ook voor begeleiding bij het aanvragen van diensten zoals schoonmaakhulp, gezinszorg, assistentiewoning, een verhuis naar een woonzorgcentrum en nog vele andere diensten kunnen inwoners terecht bij een zorgcoach.

Gabriella De Francesco (Groen, rechts op de foto naast drie zorgcoaches), schepen van sociale zaken en welzijn: ‘Het is voor heel wat mensen niet eenvoudig om te weten wat nu juist het beste antwoord is op een specifieke zorgvraag of in de veelheid aan diensten en organisaties door de bomen het bos nog te zien. De Zorgcoach is als een ervaren gids die je de weg toont. Deze manier van werken vormt echt het DNA van onze organisatie: heel nabij en betrokken voor de Mechelaar een zorgaanbod op maat uitwerken. Voor Mechelaars met een verhoogde ondersteuningsnood zetten we daarom dat extra stapje met onze zorgcoaches, door aanwezig te zijn in de buurt, in de lokale dienstencentra en in het Sociaal Huis waar iedereen altijd welkom is.’

De zorgcoaches houden iedere dinsdag tussen 10 en 12 uur permanentie in het Sociaal Huis. Een afspraak maken is niet nodig. Wie liever op een ander moment gratis met een zorgcoach wil spreken, kan terecht bij de zorgcoach in het lokaal dienstencentrum, of afspreken voor een huisbezoek. De zorgcoach verantwoordelijk voor jouw regio komt dan thuis bij je langs.

Op zaterdag 16 oktober organiseert Stad Mechelen een Staten-Generaal voor cultuur. Vertegenwoordigers uit de lokale kunst- en cultuursector en Mechelaars met een hart voor cultuur zijn die dag welkom in Het Predikheren om mee na te denken over hoe Mechelen zich als cultuurstad kan versterken en verduurzamen. Inschrijven voor het evenement ‘Mechelen Cultuurstad’ kan nog tot en met nu zondag via https://www.mechelen.be/mechelen-cultuurstad-zaterdag-16-oktober-2021.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Cultuurontwikkeling vormt een grote pijler in het beleid dat Mechelen voert. Samen met onze verenigingen, kunstenaars, makers en sociaal-culturele partners werken we vanuit de stad aan een gedragen cultuurlandschap, eentje waar ook de Mechelaar een stem in heeft. We nodigen iedereen uit om mee in dialoog te gaan over de ambities en de uitdagingen waar we post-corona in de cultuursector voor staan.’ Thema’s die aan bod komen zijn ruimte, participatie, talentontwikkeling en verbinding. Er wordt gestart met enkele inspirerende presentaties en getuigenissen uit het lokale werkveld. Daarna kan iedereen zijn ideeën, feedback en input delen aan de gesprekstafels. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten