• 21/05/2024

Mechelaars kunnen geboorte kind online aangeven

Mechelen – Goed nieuws voor nieuwe ouders in Mechelen! Ze hoeven niet meer naar het Huis van de Mechelaar om de geboorte van hun baby te registreren. Mechelen heeft samen met andere steden en organisaties een online applicatie gemaakt binnen de Mijn Burgerprofiel-app. Dit initiatief stelt ouders in staat om veel tijd te besparen door niet meer uit huis te hoeven gaan. Zelfs de stadsdiensten kunnen nu efficiënter en praktischer werken, omdat ze de informatie van de ouders automatisch digitaal kunnen invullen.

De digitale geboorteregistratie maakt deel uit van het Burgerloket-project, dat tot doel heeft openbare diensten toegankelijker, sneller en eenvoudiger te maken voor iedereen. Overigens is Mechelen ook een van de Vlaamse gemeenten waar kiezers een digitaal stembiljet krijgen voor de volgende verkiezingen. Later dit jaar kunnen mechelaars zich ook digitaal registreren voor een huwelijk, samenwonen of het erkennen van een kind. Mechelen heeft samengewerkt met 37 andere steden en gemeenten, FOD Justitie en Binnenlandse Zaken, Digital Flanders, Civic Affairs Flanders, Knowledge Center Cities en de VVSG.

Het is niet alleen efficiënt en tijdbesparend, maar ook administratief eenvoudig. Voor degenen die er nog steeds de voorkeur aan geven om de geboorte van hun baby persoonlijk te registreren, geen zorgen, want we bieden nog steeds de optie aan. 

Wist je dat het proces van digitale geboorteregistratie binnen 15 dagen moet worden uitgevoerd? Houd er rekening mee dat, afhankelijk van de nationaliteit van de ouders en de naamgevingswetgeving, digitale registratie niet altijd beschikbaar is. 

Dit gehele project, genaamd Burgerloket, werd mogelijk gemaakt door financiering van Gemeente zonder Gemeentehuis, een project van Vlaamse Veerkracht, dat het beleid van de Vlaamse regering is, gefinancierd door de Europese Unie via NextGenerationEU. Meer info is te vinden op https://www.mechelen.be/prod-geboorteaangifte 

Ronny Mullens foto Pixabay

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten