Mauro Schmid leider in BBT door totaal onbegrijpelijke kronkel in reglement
DURBUY – De Zwitser Mauro Schmid is, met nog één rit voor de boeg, de nieuwe leider in de Belgium Baloise Tour. Na een bijzonder geanimeerde Ardennenetappe leidt hij voor Tim Wellens. Beiden staan in dezelfde tijd en dan wordt er een reglement gehanteerd dat, op zijn zachtst gezegd, tamelijk bizar is.
Dat reglement zegt dat bij een gelijke stand de renner met het ‘minste aantal honderdsten van een seconde’ achter zijn naam in de tijdrit, leider is. Toevallig eindigden Wellens en Schmid gisteren respectievelijk op de tiende en elfde plaats. Wellens finishte na 13.58.691, Schmid na 14.00.648. Wellens reed dus twee seconden vlugger dan zijn concurrent maar die vertrekt morgen in de blauwe leiderstrui omdat enkel de honderdsten van een seconde tellen: 648 tegen 691 dus. Begrijpe wie kan.
De voorlaatste rit van de Belgium Baloise Tour speelt zich traditiegetrouw in de Ardennen af maar – we moeten eerlijk zijn – de voorbije jaren stelde dat niet zo heel veel voor. De extreme hitte – de thermometer flirtte met de 35 graden -, het enorm lastige parcours rondom Durbuy – een omloop van 40,5 kilometer diende vier keer te worden afgelegd waardoor men 3 200 hoogtemeters moest overwinnen-, en de strijdlust van de toppers zorgden voor een ongezien kijkstuk.
Tijdens het eerste uur werden meer dan 41 kilometer afgelegd en ontstond er een kopgroep met Dries De Bondt, Tobias Lund, Marco Tizza, Quentin Jauregui en Tom Van Asbroeck. Een groepje van tien renners ging, met nog 80 kilometer te rijden, in de achtervolging. Quinten Hermans probeerde het even alleen maar vergaloppeerde zich en kwam heel even in een voortuin terecht. Uiteindelijk hielden we een leidersgroep over met Tim Wellens, Victor Campenaerts, Dries De Bondt, Quinten Hermans, Lorenzo Rota en Mauro Schmid. Allemaal renners die deel uitmaken van een World Tour-ploeg. Er werd een kat-en-muis-spelletje gespeeld maar de Gouden Kilometer zou een belangrijke rol spelen. Daarbij sprokkelde Hermans negen seconden, Wellens vijf en Schmidt één. Dries De Bondt, de renner die het langst aan de leiding reed, wekte lange tijd de indruk niet meer mee te kunnen maar verraste in de eindfase met drie (tevergeefse) aanvalspogingen. Alweer was Victor Campenaerts de bedrijvigste renner uit het lot. Hij moest in de slotfase afhaken en bolde uiteindelijk als zevende over de meet. Uiteindelijk won Hermans voor Schmid en Wellens.
Quinten Hermans werd geboren in Turnhout en woont maar net over de provinciegrens: in Tessenderlo. Ook Beringen, waar de Belgium Baloise Tour, morgen finisht, ligt in zijn achtertuin. ‘Ons eerste plannetje lukte niet helemaal, dus moesten we gaan voor plan B. Dat betekende: alles geven met de helft van de ploeg. Ik moet vooral Lorenzo Rota bedanken. Ik had het gevoel dat ik bij Gouden Kilometer niet super diep moest gaan. Dus ik wist dat ik goede benen had. Misschien is het eindklassement onhaalbaar, maar beter een seconde teveel dan te weinig. Je weet maar nooit. In het klassement tel ik acht seconden achterstand maar morgen kan de Gouden Kilometer nog bijzonder interessant worden. Ik weet dat elke seconde telt want ik verloor de Ronde van Wallonië met één seconde verschil. En iedereen kan vallen of pech hebben toch? Mijn toekomst is nog onduidelijk. Ik moet kijken wat sportief en financieel het interessantste is voor mij. Ik kan ook blijven. Ik zit in een luxesituatie. Er is geen haast bij.’
Edwin MARIËN