• 24/05/2024

Maurice Verbaet

Maurice Verbaet schenkt Tapta’s Tailler-Ouvrir aan het KMSKA

ANTWERPEN – Maurice Verbaet schonk vandaag een sculptuur van de befaamde Pools-Belgische kunstenares Tapta aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het gaat om Tailler-Ouvrir (1990), een monumentale zwarte sculptuur, die vanaf 18 april te bewonderen zal zijn in het museum. Het KMSKA breidt met deze schenking niet enkel het aandeel abstracte kunst binnen de verzameling beeldhouwwerken uit. Ook het aandeel vrouwelijke kunstenaars in de collectie groeit. Iets waar het museum actief op inzet.

Tapta (Maria Irena Boyé, 1926 – 1997) is een Belgische textielkunstenaar en beeldhouwer met Poolse origines. Ze was een grensverlegger die aanvankelijk het traditionele genre van de textielkunst vernieuwde door middel van structuren in touw. Later evolueerde dit naar sculpturale vormen. De kunstenaar had een voorkeur voor buitengewone en verrassende ruwe materialen. Zo begon ze al snel te werken met industrieel rubber (neopreen). Deze ontdekking was een fundamentele stap binnen haar oeuvre. Door in het rubber te snijden en de vormen in de ruimte te gaan uitplooien, speelt Tapta met de derde dimensie. Tailler-Ouvrir is een sprekend voorbeeld van deze denk- en doe-oefening, en bij uitbreiding van haar oeuvre.

Door de monumentale afmetingen treedt de sculptuur in dialoog met de ruimte waarin het zich bevindt. De bezoeker loopt langs het werk en beleeft de majestueuze afmetingen ervan. Het licht en de ruimte zorgen daarbij voor een bijzondere dynamiek. De monumentale zwarte sculptuur komt dan ook volledig tot zijn recht in de witte zalen van het KMSKA.

Maurice Verbaet draagt deze schenking op aan mevrouw Gilberte Ghesquière, met wie hij een bijzonder band had.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten