Matthias Casse trekt na de Sporting A-wards de wijde wereld in richting wereldtitel
ANTWERPEN – Gisteravond vierde stad Antwerpen tijdens de ‘Sporting A-wards’ de sportieve prestaties van haar atleten en sportclubs in 2022. Tijdens de gala-avond werden ook enkele sociaal-sportieve praktijken in de kijker gezet, waarbij sport als middel dient om grootstedelijke uitdagingen zoals jongerenwerkloosheid, motorische achterstand en leerproblemen te tackelen.
Het werd een professioneel opgezet evenement. Dat zag je aan alles. Maar laat ons, eerlijkheidshalve, beginnen met het enige minpunt: de locatie. Het gebeuren vond plaats in de Felix Food Klub. Het eten en drinken op de receptie was overheerlijk, de show zat prima in elkaar en werd zeer vlot aan elkaar gepraat door Linde Merckpoel en de attracties verliepen foutloos. Alleen, 75 procent van het publiek zag het zicht belemmerd door minstens twee of drie palen waardoor je de helft van de show miste. Deze locatie in het Felixpakhuis kondigt zich aan als dé plaats voor recepties, dansfeesten en allerlei soorten van catering maar niet als een plek waar evenementen kunnen worden georganiseerd. En terecht. Onbegrijpelijk dus dat de keuze van de organisatoren hierop viel.
Tijd voor wat meer positief nieuws, want dat was er ook en in overvloed. Elk jaar viert Sporting A de door de stad ondersteunde Antwerpse (top)sportatleten en –clubs. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst onder de noemer ‘Sporting A-wards’. In het Sint-Felixpakhuis werden 28 atleten en tien sportclubs gelauwerd voor hun prestaties van vorig jaar. Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Het sportjaar 2022 was alweer een grand cru voor de (top)sportstad Antwerpen, die kwantiteit blijft koppelen aan kwaliteit. De vele laureaten bestrijken zowat het hele alfabet, van a(tletiek) tot z(wemmen), met een bijzondere vermelding voor de hoofdletter ‘G’. Nooit eerder zorgden zoveel G-sporters voor zoveel Antwerps succes. Ook de jonge en zeker de net iets oudere garde zijn goed vertegenwoordigd. Zij zijn het bewegende bewijs dat er op (succes in de) sport geen leeftijd staat.’ Er was ruimte voor beleving en entertainment met verrassingsacts, een streepje muziek en een vleugje magie, door ‘Armand Magic’, wiens trucs werden geleend bij Gili.
Er was ook extra aandacht voor de sociaal-sportieve praktijken. Dat zijn verenigingen met een hybride karakter, die zowel sportieve als sociale doeleinden nastreven. Leefwereldgericht en op maat van specifieke doelgroepen. Zo werden de trofeeën gemaakt door de Spectrumschool Deurne, waren er optredens van onder meer het dansgezelschap Rashata (van JES Luchtbal), en bracht Rafil (City Pirates) zijn lied tegen pesten.
Door het tijdstip konden de allergrootste topsporters uit Antwerpen uiteraard niet aanwezig zijn, op één man na: judoka Mathias Casse (zie foto), geboren in Mortsel, aangesloten bij Judo Fudji Yama – de club uit Boom, Niel en Schelle -, jarenlang inwoner van Hemiksem en in juli vorig jaar naar het Antwerpse Zuid verhuisd. Casse: ‘Sinds mijn twaalfde studeer ik al in Antwerpen op de Topsportschool. Morgenvroeg – vandaag dus, EM – vertrek ik op stage naar Brazilië, daarna volgt Turkije en dan Japan. Maar wanneer ik in België ben vind ik het leuk om bij huldigingen als deze aanwezig te zijn. Ik ben hier nu twee weken geweest. 70 procent van mijn tijd breng ik in het buitenland door.’
‘In mei volgt het WK in Qatar. De voorbije drie edities heb ik telkens in de finale gestaan en heb ik één keer goud behaald. Het is de bedoeling om dat laatste nog eens over te doen. Op zo’n dag kan veel gebeuren maar ik ben ervan overtuigd dat ik klaar zal zijn. Op de Spelen in Parijs zie ik toch een aantal Belgische judoka’s top zeven halen zoals Jorre Verstraeten en Toma Nikoforov. Met onze nieuwe trainer bij Judo Vlaanderen, de Duitser Udo Quelmallz, is er niet zoveel veranderd voor ons. Hij werkt op een iets andere manier maar uiteindelijk moeten we het allemaal zelf doen. Een goede begeleiding is echter erg belangrijk en daar mag ik zeker niet over klagen.’
Edwin MARIËN
Foto Marc DEMARTIN (Sport in de Kijker)